18 °C

Тошко Йорданов - народът, политиката, Слави и Бойко (видео)

„Различията между Слави и него, между нас и Борисов започнаха, когато той стана кмет. Преди това той и Слави имаха близки приятелски отношения. Борисов беше симпатичен на всички. Малко хора не го харесваха, докато беше секретар на МВР в правителството на Сакскобургготски. Беше симпатичен, защото беше различен от цялата политическа паплач. В момента, в който влезе във властта, показа що за човек е. Почнаха едни обещания, едни заигравки с бюджета, строеж на метрото от приятеля на дъщеря му, на когото той твърдеше, че му е ударил шамар след това.“

Това заяви Тошко Йорданов, зам.-председател на партия „Има такъв народ“ (ИТН), сценарист и водещ в телевизия 7/8 в предаването „По острието с Калоян Константинов“.

Той коментира това по повод твърденията на премиера от 2010 г., когато пред „Канал 3“ Борисов заяви, че Трифонов е пожелал 50% от ГЕРБ и влияние да назначава министри.

„Антагонизмът започна преди това. Борисов тогава каза, че всичко е станало, защото Слави е искал да строи в градинка до Японския хотел. И го разправяше 1,5 г., докато Слави не заплаши от ефира на БТВ, че ако още веднъж го каже това, ще го съди, за да се докаже има ли градинка или не. Тогава настъпи разделението и се стигна до лъжата на Борисов при Сашо Диков. След това не е говорил за градинки, защото лесно може да се докаже. Но за проценти и желания може да разправя всичко, няма как да се докаже. Борисов излъга и за градинката, и за 50 на 50, което звучи малоумно“, допълни той.

Приятелства с мафиоти

Йорданов коментира и близките отношения на лидера на партията си през годините с хора от подземните кръгове като Илия Павлов, Георги Илиев и други:

„Слави в онези години беше преди всичко изпълнител. Занимаваше се с шоубизнес. Няма човек от шоубизнеса от онези години, който да не познава изброените личности. Те се срещаха, ходеха по участия и всички творци ги познаваха. Както сега познават настоящите политици. Тънката разлика е, че Слави никога не е имал бизнес с тях. Нещо, което сегашният премиер е имал.

Той е бил в директни бизнес отношения със СИК, бил е част от структурата им. Нещата при Слави са на ниво двама души се познават и им е било приятно да пият кафе заедно. Няма бизнес тук, няма обвързаност. За разлика от повечето политически лидери, които са имали директни финансови контакти с изброените личности.“

Откъде идват парите на партията и телевизията

Йорданов категорично отрече слуховете, че „Има такъв народ“ се финансира по някакъв начин от Делян Пеевски или Васил Божков и хора, близки до тях.

„Боже, страшна тъпотия е това. Не е вярно. Със същия ефект може да ме питате дали получаваме пари от Георги Гергов, Цветан Цветанов, Вальо Златев, Цветан Василев“, отвърна той и обясни, че парите за телевизия 7/8 първоначално са дошли от Слави Трифонов, който „продаде каквото можа“, после от реклами, а вече и от абонаменти.

Телевизията среща трудности, тъй като в държавата има монопол на медийните реклами от най-големите телевизии, както и натиск от страна на държавата. Ако си компания и рекламираш не където трябва – идват от НАП и останалите държавни дружества и започват тормоз, посочи той.

„Тоя мач вече сме го играли по време на „Хъшове“ – запечатваха търговските складове на хора, които рекламираха при нас. Тогава се бъзикахме и пускахме промо: „Дайте ни пари, за да не ви рекламираме“. Тоест, финансирайте ни предаването, иначе ще ви пуснем реклама и ще дойде държавата да ви развали бизнеса“, спомня си сценаристът.

Коалиция, но с кого?

Връщайки се към темата за бъдещите избори и следващ парламент, Тошко Йорданов заяви твърдо, че коалиция с партии от статуквото няма да има: ГЕРБ, ДПС, БСП, НФСБ, ВОЛЯ, ВМРО. Това включва и „Републиканци за България“, тъй като „Цветан Цветанов е ГЕРБ“.

„Не можеш да бъдеш коалиция с някого, когото смяташ за вреден за държавата. Не можеш да правиш коалиция с мафията. Любопитно ми е дали бихте задали този въпрос на „Да, България“, защото те бяха министри във втория кабинет на Борисов. Не в първия, когато дойде на вълната на надеждата. Тогава беше ясно вече как се крадат пари и какви са финансовите кръгове. Тогава Христо Иванов стана министър и беше във властта с него. Как си представяте морален гражданин, който заявява, че тази политическа партия е вредна, а лидерът ѝ практически е за затвора – и да влезеш в коалиция с него. Това е такова плюене на сурата, че просто е абсурдно.

Всички са се вторачили в Слави. Едните, защото ги е страх, че ще ги измете, като дойде. Другите, защото се смятат за по-умни и откъде-накъде хората харесват това, което той прави. Само ние не сме били във властта с ГЕРБ. И Мая Манолова е била като част от БСП и заедно с ДПС. „Демократична България“ е била с ГЕРБ. Те излъгаха, че няма да се коалират с Борисов и го направиха 24 часа по-късно. Ако ние го направим това – разпънете ни на кръст“, заяви водещият.

Въпреки това изглежда, че „общо поле за разговор с „Демократична България“ би имало и вероятно двете формации ще се срещнат за политически разговори в бъдеще.

Вреден ли е прекият избор на главен прокурор

Трифонов и хората му ще работят с нови формации, които подкрепят целите на ИТН: мажоритарен вот в 2 тура, намаляване на субсидията, задължително гласуване и електронно гласуване. „Няма да мръднем от тези четири неща."

Сред исканията им са и пряко избиране от народа на омбудсман, главен прокурор и полицейски началници. На въпроса откъде ще идват парите за кампаниите на тези лица и дали това няма да породи риск от финансирането им от партии и олигарси, Йорданов отвърна:

„Как ще бъде направен механизмът, опира до експертиза и допълнително прецизиране. Важният въпрос е: добре ли е да бъдат избирани от хората или не е добре. В момента полицейските началници са политически лица. Идва нова партия и си сменят началниците. Колкото Гешев е независим, толкова са и те. Съвсем друго е, когато главният прокурор се избира между 3-4 кандидати с програма и цели, които да защити и представи пред гражданите. Полицейският началник пък трябва да си познава района, да предлага методи и начини за справяне с престъпността, които са специфични за неговия район. В момента се спускат по веригата и въобще не им дреме.“

Партиите да събират пари от членовете си

Сценаристът не е съгласен и с твърдението, че премахването (или ограничаването до левче на глас) на партийните субсидии е вредно. Наистина, то би могло да постави партиите под прякото финансово влияние на бизнеси и олигарси, но ключовото в случая е „би могло“. В момента те така или иначе са под чуждо влияние и пак си получават пари от държавата.

„Я ме светнете под какво влияние са в момента малките и големите партии? От 2000 и някоя година партиите започват да получават субсидия. Преди това как са живели? Нямали сме партиен живот ли? Партиите трябва да се дисциплинират, да се научат да събират членски внос и да боравят с парите, които имат за партийна дейност и избори. Не да държат 30 милиона лв. на влог в банката и да си купуват бронирани „Мерцедеси“. Може ли БСП да си изхарчи субсидията, за да прави телевизия? Ако си ги събират с членски внос, да си ги харчат както искат. Но когато боравят с моите пари, откъде накъде?"

Мажоритарни неволи

Йорданов също така не подкрепя твърденията на редица експерти, че мажоритарният вот ще доведе до тотална хегемония на няколко големи партии и драстично намаляване на шанса на малките партии да влязат в парламента. Напротив, именно малките партии, „ако са читави“, ще спечелят.

Той даде пример с Александър Методиев, известен като Бат Сали, който при настоящата система е бил избран за депутат с 500 или 800 гласа. При правилно райониране минимумът му необходими гласове биха били поне 15 000. Простата математика сочи, че страната е редно да бъде разделена на 240 (или 120, в зависимост от бройката депутати) района, които да са с приблизително с равен брой население, за да не стават подобни недоразумения.

„На мажоритарни избори по-малките партии биха спечелили повече, ако са читави. Ето нашите любими „Да, България“. Предните избори, ако бяха мажоритарни, биха вкарали депутати, докато на пропорционалните избори вкараха среден пръст. Сега на местни мажоритарни избори видяхте колко техни хора станаха районни кметове. Тая мантра, че мажоритарните избори са вредни, идва от страната на статуквото, защото бие по него. Как си представяте Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Цвета Караянчева, Бат Сали на мажоритарен избор?“

Тошко Йорданов подчерта, че мажоритарният вот в 2 тура е тяхната цел. Така ще е сигурно, че в парламента няма да отиват хора с малък процент гласове. Това ще даде и шанс на малките и опозиционни партии да се обединяват срещу големите: „Вторият тур е ключовият. Във Франция кандидатите на Льо Пен бяха първи в 80% от избирателните райони, а на втори тур в нито един.“

Има ли политически пеперуди в ИТН?

Зам.-председателят на „Има такъв народ“ е категоричен, че в структурите им не се срещат хора, които се местят от партия в партия. Тяхното желание е дадат път на младите, особено образованите и работилите в чужбина.

„Имигрантските вълни са различни като психология. По мое време искахме да бягаме там, защото беше уредено и хубаво. След това се извъртя едно поколение, което поработи там и установи, че живееш спокойно, но ти липсва социалната среда, свободата да излезеш да пиеш кафе с приятели, без да се уговаряте три дена предварително. Сега тези, които завършват навън, твърдят, че с удоволствие биха се върнали, за да издърпат страната напред, ако им се даде възможност да го направят. Идеята на нашата политическа организация е да създадем такива условия, че да върнем младите от чужбина – и те да са министрите, депутатите и да взимат решенията.

Мутрите не подават оставка

Именно затова и хората между 20 и 30 г. са лицата на протестите с 3 простички искания: оставка на Борисов, оставка на Гешев и предсрочни избори. Но политиците се правят на ударени: „Появява се простата кърджалийска палавница и казва: „Ние слушаме хората, разбира се – те искат Велико народно събрание и нова Конституция“.

Той не смята, че управляващите ще подадат оставка, тъй като това не са политици и държавници, а по думите му - престъпници и мутри.

„Ако бяхме в нормална демокрация, нямаше как при такива протести и излезли пачки, кюлчета и разговори да не се подаде оставка от морални подбуди. Преди време президентът на Германия, ако не се лъжа, напусна, защото беше получил преференциален заем, за да си купи имот. Тук нещата са много по-лоши“, допълни Йорданов.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Жо
    Жоро
    10 -7
    14:34, 23 сеп 2020
    И този много гладен.....
  • 2
    7/
    7/8
    10 -5
    17:24, 23 сеп 2020
    Избираш Трифонов - получаваш отново Борисов.
    • Не
      не
      4 -4
      15:26, 24 сеп 2020
      напротив, получаваш ДСП
  • 3
    Ас
    АСЕН ИЛИЕВ
    6 -1
    21:40, 23 сеп 2020
    Кой накара слави да покани пепи сервитьора и да дава трибуна на това лай но?
  • 4
    Ян
    Янко Найденов
    4 -1
    08:28, 25 сеп 2020
    Следващия парламент ще е съставен от алкохолици и чалгари.
  • 5
    Ма
    Мартин
    4 0
    12:27, 25 сеп 2020
    Този Тошко Йорданов дори няма нормална визия - изглежда като клошар в костюм! И отдалеч личи, че е много гладен... Какво ни става, че искаме да вкараме в Народното събрание подобни хора? Още повече, че Слави е известен със своите зависимости от Доган и мутрите!
  • 6
    Ел
    Ел
    0 0
    16:44, 26 сеп 2020
    Браво Тошко! Браво! Коалиция с Цветанов. Успех!
  • 7
    ..
    ..българче да се наричам..
    0 0
    09:13, 27 сеп 2020
    Без да защитавам никой, но от нас си зависи кой влиза в парламента и кой - не. Колкото повече хора отидат да гласуват толкова повече ще се променят сметките на сегашните управляващи. Сериозни упреци към новосформираната партия (без въобще да е имала минутка политическо влияние над България , може и да сте прави) но нека покажем и критизъм към партиите , който ни докараха до тук реално. Ако избирателната активност е отново 30% 40% - познайте какво ще стане. Гласувайте , сега поне има сериозен избор; трябва да елиминираме купения (корпоративен; цигРОМски ) вот. Няма друга правилна първа стъпка
  • 8
    Ка
    Калинов
    0 0
    18:50, 27 сеп 2020
    Aман от такива псевдо политици. България няма нужда от такива хора в политиката.
Последни новини