Борисов: Експертен кабинет устройва и мен, и ГЕРБ най-много (видео)

Премиерът Бойко Борисов коментира мерките за борба с коронавируса и успешната борба на правителството с кризата, за което съобщи по-рано днес и във фейсбук, по време на инспекция на строящ се път.

"За нас е важно, че безработицата не се вдигна и е много под очакваното заради кризата ниво. Запазихме работните места на помагаме на бизнеса. За мое голямо съжаление, Европа не се съгласи да направи общ медицински протокол и влизаме неподготвени, има толкова важни решения да се взимат от Европа, но виждате Шарл Мишел е под карантина", отчете премиерът и добави, че мерките 60/40, 80/20 помогнаха да се запазят хиляди заводи и стотици хиляди работни места, затова безработицата в България е към 7%, докато в САЩ, Великобритания, другите европейски страни минава 25-30 %.

"Светът влиза отново във втора вълна. Ние в България направихме така нашите мерки, че в България да не можете да усетите пандемията. Имаше много силно стягане, когато като цунами вървеше през света. Тогава ние буквално затворихме всичко, тя мина, и цяло лято имаше туризъм", каза той.

"За мое голямо съжаление, Европа не се съгласи да направи общомедицински протокол. Отново влизат неподготвени в кризата. Има много важни решения да се взимат в Европа. Дано октомври да го направим", каза още той.

По повод шпионския скандал, той обяви, че България трябва да защитава своята стабилност. "Още преди няколко години предупредих Путин, че на територията на България има неща, които са недопустими и всеки, който опитва да шпионства, по надлежния ред, който е добре описан, ще бъде отпратен", заяви Борисов. Той бе категоричен, че щом действат така ДАНС и прокуратурата, има достатъчно данни.

Министър-председателят коментира желанието на ДПС за съставяне на експертен кабинет. „Проблемът на сегашната ситуация е, че много от извънпарламентарни парии, които не по моя вина се разцепиха, не можаха да влязат в него. Оформиха се няколко политически проекта, които са длъжни да "загряват около пистата", за да си подберат избиратели. Те няма да спрат, разбирам ги. Това е в тяхна полза. Не значи обаче, че на всеки, който му се приискат избори, да ги провеждаме”, заяви той. 

Той подчерта, че експертен кабинет е изгодно, но не е отговорно. "Всички тези, които искат да влязат в парламента, аз ги познавам много добре. Едни са били вицепремиери, други министри, трети са ми били в екипа, знам им качествата. Това е правилно, ако има много висока политическа култура във всички, защото света влиза в страхотна депресия", обясни той.

"Експертен кабинет устройва ГЕРБ най-много, защото ще мога да си работя за партията, а в същото време ние постоянно работим за социално икономическите мерки, които работят - нулева миграция, водеща роля в региона има България, един ден историята извади тези неща на светло, за да има вече и среща между Гърция и Турция в Истанбул, влизане в еврозоната, банковия съюз. То е изгодно, но не е отговорно. Тези, които искат да влизат в парламента ги знам, аз съм работил с тях. Това е правилно, ако има висока политическа култура във всички", каза Борисов и бе категоричен, че подобен вариант не е добър за държавата.

Борисов каза още, че диалогът между Министерския съвет и Президентството върви. „Коментираме генералитета, посланиците и мероприятията заедно”, допълни той.

„Радев вече е политически играч. Той не е равно отдалечен, не е безпристрастен. Той е много силно политически украсен. Към коя политическа партия – дали ще е нова, към БСП или ДПС, които го избраха, със сигурност не е към ГЕРБ. Това обаче го прави субект”, категоричен бе премиерът. 

"После за записите говори. Но неговите записи, на които хъка и мъка, и укрива, са направени със законни средства. За мен случаят е приключен, взел съм си поуките. После майсторски започнаха да нареждат други неща, убийство на макененка в Гърция - пълна лъжа! После, че си пия с гангстери, а то - Себастиан Курц! И други неща, но за съжаление, хората това запомнят...", отсече Борисов.

"Един от големите проблеми на ГЕРБ беше, че ние самите искахме да отстраним тези хора, не го направихме. А те сега сами напускат, не жалим за тях и сега ГЕРБ си става една нормална партия. Много ясно се показаха. И аз бих протестирал срещу други партии, но има и хора там, които народът ги усети какви са, какво искат да постигнат. И затова великите им народни въстания не могат да съберат повече, отколкото една конференция на ГЕРБ. Виждате какво правят с полицаите, мачкат ги, обиждат ги! За сега правителството остава в този си формат. Всичко може да се направи, когато има диалог и нормално мислещи политици", отсече Борисов.

Попитан за политическата ситуация в страната, премиерът Бойко Борисов напомни, че след няколко месеца предстоят редовни избори. „Проблемът на сегашната ситуация е, че много от извънпарламентарните партии не можаха да влязат в парламента. Няколко нови политически проекта се оформиха и се заявиха, те също не са в парламента и сега за няколко месеца са длъжни да загряват около пистата, за да може да си подберат повече избиратели. Няма да спрат, разбирам ги, но не значи, че на всеки който му се приискат избори или е загубил, или не е влязъл, след 20 дни или след един месец трябва да провеждаме избори. Кое налага това бързане?“, отбеляза Борисов.

Министър-председателят добави, че и поведението на Румен Радев е като на партиен лидер, а не като на президент. „Той също вече е политически играч, той не е равноотдалечен и не е безпристрастен, той е много силно политически украсен“, заяви Борисов.

Министър-председателят направи оглед на участъка между пътен възел „Буховци“ и пътен възел „Белокопитово“ на АМ „Хемус“. „Само този участък ще скъсява пътя от София от Варна с половин час“, изтъкна Борисов. Трасето е с дължина 16,32 км. То ще се състои от две ленти за движение, две ленти за изпреварване, две аварийни ленти, водещи ивици, два банкета и средна разделителна ивица. В участъка е предвидено изграждането на пътен възел „Буховци“, пътни връзки с пътен възел „Белокопитово“, седем виадукта, един мост и десет селскостопански подлеза. Участъкът между "Буховци" и "Белокопитово" трябва е готов до 2021 г. Работата по АМ "Хемус", както и по всички други големи инфраструктурни обекти в страната, не е спирала по време на пандемията.

По-късно днес премиерът Борисов разговаря с инвеститори от автомобилния сектор. Министър-председателят отбеляза подкрепата на правителството за бизнеса в условията на пандемията. Представителите на фирмата за производство на автомобилни стъкла благодариха за бързите и адекватни решения на кабинета в отговор на последиците от кризата, причинена от COVID-19.

Източник: epicenter.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    3,
    3,14
    4 -1
    13:36, 24 сеп 2020
    Кой те пита какво искъш!Махай се по-бързо,че губиш!
  • 2
    4 -1
    14:26, 24 сеп 2020
    Тулупа е на ръба.
  • 3
    Ас
    АСЕН ИЛИЕВ
    2 -1
    16:44, 24 сеп 2020
    Кажи защо с първанов, убихте рейхан ??? Защо се мачка мустафа чаушев и дъщеря му, а мангите не смеете да ги пипнете. Да не ви е страх от йеменските манги? ;)
Последни новини