Държавният дълг на Франция скочи до рекордните 114,1% от БВП

Държавният дълг на Франция се е увеличил до безпрецедентните 114,1 процента от брутния вътрешен продукт в края на юни. Това съобщи днес националната статистическа служба.

В парично изражение държавният дълг вече достига 2 трилиона и 638,3 милиарда евро, като се е увеличил спрямо края на март с 12,7 процентни пункта или 113,4 милиарда евро. Това е най-големият растеж на държавната задлъжнялост на Франция откакто започва да се води тази статистика през 1995 година.

Рязкото увеличаване на държавния дълг отчасти се дължи на силното повишение на разходите на редица ведомства, отбелязва статистическото ведомство.

Средствата са били насочени към финансиране на необходимите мерки в условията на санитарната криза, предизвикана от коронавируса. Разходите на хазната са били свързани с финансиране и на мащабната програма за изплащане на обезщетения за техническа безработица.

Същевременно правителството е било принудено да отложи за по-късна дата плащането на социални вноски от компаниите, като понижение се отчита и в данъчните приходи. В резултат от тези фактори задлъжнялостта на системата за социално осигуряване е нараснала с 84,9 млрд. евро, отбелязва ТАСС. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    За
    Запознат
    5 0
    15:17, 25 сеп 2020
    Затова е целия цирк с Коронавируса. Всички западни държави са потънали в дългове.
    • 🈸
      🈸
      6 0
      16:06, 25 сеп 2020
      Циркът ще продължи със световна война.
Последни новини