Одринският централен пазар прелива от българи в петъчните дни

След отмяната на карантината за България всеки петък пазарът прелива от клиенти, които пристигат от България специално за шопинг, информират местните медии.

Анадолската агенция, позовавайки се на данни на министерството на културата и туризма, съобщи във вторник, че българите съставляват третата най-голяма група на чужденците, посетили Турция, след германците и руснаците. Броят на чуждестранните посетители в Турция е достигнал 7,3 милиона в периода януари-август - в Истанбул са били близо 44 на сто от всички посетители в периода, следва Анталия с 20 процента, а трети е северозападният окръг Одрин, който граничи с България и Гърция, и който е приел 981 026 чуждестранни гости.

Една от забележителностите на пограничния град Одрин е гигантският петъчен пазар Улус в центъра, където търговците предлагат изобилие от стоки.

Местните власти, заради пандемията, задължават клиентите от България да носят маски на открито, въпреки че в България те не са задължителни.

Афиши и надписи на български език, в които туристите се предупреждават да носят маски на открито, са окачени на различни места в града. Както и да спазват дистанция и хигиенните правила. Посочва се, че за неспазване на наредбата се налагат глоби.

За местните продавачи е въведено задължително изискване да притежават противоепидемичен код ХЕС, който дава възможност за проследяване на вирусоносителите, посочи ръководителят на кооперативния пазар Бюлент Реисоглу.

250 продавачи са регистрирани на одринския пазар Улус. Всяка сутрин преди започване на работа се проверява дали съответният търговец има код. За нас здравето на търговците и на клиентите е по-важно от алъш-вериша, подчерта Реисоглу.

Клиенти от България споделят, че тъй като в България маските не са задължителни на открито, те предпочитат да си купуват маски от Одрин, понеже били по-евтини.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини