17 °C

Изложба на изкуствени цветя и булчински рокли от миналото показват в Исторически музей - Асеновград

Изображение 1 от 4

  Изложба на изкуствени цветя и булчински рокли от миналото показват в Исторически музей - Асеновград. 

  Експозицията може да бъде разгледана до декември месец тази година. 

  Поводът е 120-тата годишнина от създаването на първата фабрика за изкуствени цветя "Христо Ковачев - Манийката". 

  Сред интересните изделия в изложбата могат да се срещнат не само запазени автентични изкуствени цветя, но и две ретро булчински рокли и други предмети, свързани с историята на предприятието.

  "Асеновградчани трябва да се гордеят с града си, защото Асеновград е единственият в България, който така успешно развива бизнеса на булчинските рокли и аксесоари. Това е и естетическа наслада за всички нас. Нека и занапред да бъдем първенци в това изкуство", сподели пред присъстващите на откриването на изложбата уредникът в музейната институция Надя Янкова. 

  Инициативата за организирането на изложбата е със съдействието на община Асеновград и бе част от програмата на "Есенни празници на изкуствата" в града. 

  През 1900 г. асеновградчанинът е напуснал работа, за да се захване с цветарството. Но до 1907 г. Христо Ковачев няма официална съдебна регистрация на своето фабрично производство.

  Едва на 12.05.1908 г. Пловдивският окръжен съд издава удостоверение за регистрирана търговска фирма под наименование "Политехническа фабрика на Христо Г. Ковачев в град Станимака. Предметът на предприятието е "фабрикуване и търгуване с изкуствени цветя".

  Фирмата обаче не е просъществувала много дълго време - едва до 1912 г., когато претърпява фалит.

  Фабриката е била единствена с подобно производство в България, а според някои автори - и на Балканския полуостров. 

  Бързо обаче е придобила популярност и се е разрастнала. Собствениците й са успели да създадат представителства в други градове и дори в чужбина. 

  Почерпеният чуждестранен опит е бил взаимстван и приложен в асеновградската фабрика. Сред най-ценните идеи е била технологията на производство на изкуствени цветя. По-късно из артикулите са включени и червила, украси за дома, венци и други видове булчински аксесоари.

  Делото на Христо Ковачев продължават неговите наследници. Те не изоставят традицията по производство на изкуствени цветя. Но едно от първите булчински ателиета, открити в Станимака след промените от 1989 г., е на негови внуци, поради което постепенно тоалетите надделяват в производството на аксесоарите. 

  Впоследствие Асеновград се прославя като града на булките. 

  Ето защо откриването на изложбата стартира с дефиле на булчински рокли, предоставени от известни асеновградски дизайнери. 

  Източник: Asenovgrad.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 31.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Нуждаете се от глътка въздух и спокойствие, за това не се колебайте да оставите работата и да си починете днес. Близостта на природата ще ви зареди с енергия, както и да се забавлявате според нуждите си. Предстои да вземете решение по въпроси, касаещи и други хора. Финансовото ви състояние ще се подобри.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Пренебрегвате нещо планирано днес, за да успеете да изпълните друг свой ангажименти и това ще внесе объркване в предварителните ви планове. Въпреки това ще съумеете да се ориентирате навреме кое е най-добре за вас и как трябва да го свършите. Добре ще е ако не пренебрегвайте съветите на околните, защото и другата гледна точка може да се окаже ценна за вас.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Променете виждането си по въпросите, които ви тревожат и ще откриете решение на проблемите. Не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед. С радост ще приемете подкрепата на някого, тя е важна и по други причини. Присъствието му ще ви окуражи и вдъхнови до степен да отключите скрити у себе си качества.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Времето няма да ви стигне за всичко, което предвиждате да свършите днес. Живейте спокойно, скоро ще получите това, за което се борите. Дайте си отговор на въпроса, защо постигате едно, а друго не, при положение, че сте еднакво отговорни. Може би още не е дошъл момента, не мислите ли?
  31 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Пътуванията са добра възможност да изчистите мислите и се заредите с нови впечатления. За удоволствие или работа, но във всички случаи с желание. Не сте застрашени от разочарования, за това добре обмислете детайлите и не избързвайте в решенията си. Оставете се усещанията да ви отведат на подходящото за случая място.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В чудесна форма сте. Няма причини да се отказвате от кратко пътуване или някаква друга промяна. Афинитетът ви към авантюри на работното място днес ще ви въвлече в забавна ситуация. Не подценявайте човека срещу вас. Не можете да сте сигурни какво се крие зад красивата външност.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес като че ли ще обръщате внимание единствено на грешките и на недостатъците на околните. Помислете, че и собствения ви характер не е лек и се опитайте да улесните близките си. Необходима ви е почивка, натрупало ви се е прекалено много раздразнение.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  За повечето от вас стоенето в къщи днес би било чиста загуба на време. Навън ви очакват интересни събития и разнообразие, за което отдавна копнеете. Не пренебрегвайте случайността, която ви е приготвила вълнуващи преживявания. Прекарвате ценни мигове със своя сърдечен партньор. Радвате се на споделени чувства.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Мнозина от вас ще се занимават с интересна дейност. Въпросите, които не са ви ясни оставете за идващите дни. Посветете времето си на дома и близките ви. Направете деня им спокоен и весел. Спазете традицията и се докоснете до християнските символи на вярата.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Денят едва ли ще се различава с нещо особено, освен ако вие не се постараете да го направите интересен. Направете промени в дома си, които ще освежат обстановката така, както и настроението ви. Вечерта поканете приятели на вечеря, сготвена от вас.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Душата ви жадува за разнообразие и днес може би ще го откриете извън сферата на професионалните си ангажименти. Не прибързвайте с критичните си преценки за непознати. Ще ви потърсят за компетентен съвет и резултатът му може да повлияе положително на банковата ви сметка. Очакват ви вълнуващи предложения от хора, за чието съществуване вие отдавна сте забравили.
  31 окт 2020
  Последни новини