„77 години от спасението на българските евреи“ отбелязаха славейковци с конкурс

Конкурс за есе и постер на тема „Дни на Холокост и спасението на българските евреи“ проведе Школата по история „ИстОрика“ при СУ „Петко Рачов Славейков“. На знаковия 29 септември директорът на училището Милко Багдасаров и ръководителят на школата Димитър Димов осъществиха и награждаването на победителите.

Със своите творби в съревнованието се отличиха повече единадесетокласници, които вече имат опит в подобни конкурси и в момента въвеждат учениците от 9 и 10 клас в работата на школата. В раздел „Есе“ победител е Рени Солакчиева 11“в“ клас, следвана от съученичката си Виктория Арсова, а на трето място се класира Георги Георгиев от 11“б“.

В раздел „Постери“ първо място е присъдено на Есра Алпер и Еда Узун от 11“б“, на второ място са два тандема от същия клас - Джансу Мустафа и Нурсен Реджеб, както и Антония Златкова и Весела Хитова. Трето място заслужи постера на Радостина Кехайова също от 11“б“.

Конкурсът се провежда като част от мероприятията, включени в одобрен проект на „ИстОрика“. За 4-ти пореден път школата по история „ИстОрика“ с ръководител Димитър Димов печели проект на Олга Ленгиел Институт (TOLI). Проектът е на тема „Нашето минало е и нашето бъдеще“.

През 2020 се навършват 77 години от спасяването на българските евреи и 75 години от края на Втората световна война. Учениците от  10 клас имат малко информация за този период от българската и световната история, най-вече за ролята на праведниците. Затова основните  дейности в проекта са:

1.Запознаване  на учениците от 10/11 клас с процеса на спасяване на българските евреи/световния принос на България по време на Втората световна война и ролята на праведниците.

2. Обявяване на конкурс  за есе, презентация и постер, посветен на Холокост и спасението на българските евреи.

3. Посещение на синагогата в София.

На 26.09.2020 участниците в проекта посетиха синагогата в София, която се оказа затворена. По тази причина по време на награждаването младите историци на „Славейков“ направиха виртуална разходка из храма с ресурсите в интернет.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ос
    Осман
    1 0
    10:00, 1 окт 2020
    Ало багдасаров, похвално за евреите, синагогата! Ами за турците - етническото прочистване 1989,имената,потъпкването и на майчиния турски език, турци в твоята партия останаха, хляб ядеш на гърба на тези хора, крадеш от залъка им чрез стола. Една дума няма от теб за турците, хубава. Една джамия посетил ли си, опашките пред паспортна и миграцията от устата ти..., до днес болницата чака дарение като съветник........ Въпроси, въпроси.....!!
  • 2
    Ив
    Ивайло
    1 0
    10:18, 1 окт 2020
    Търсят Багдасарян доброволец Нагорни
  • 3
    По
    ПОЗНАВАЧ
    1 0
    11:28, 1 окт 2020
    Един път арменско антитурско, втори път българско антитурско!
Последни новини