Американският централен банкер иска още правителствена подкрепа за икономиката

Президентът на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джероум Пауел заяви днес, че правителството трябва да предприеме по-нататъшни действия за стимулиране на икономиката по време на продължаващата пандемия от коронавируса, предадоха световните агенции.

Силната финансова подкрепа от правителството и УФР стимулира значително възстановяване от пандемичната рецесия, но инерцията може да отслабне без допълнителна помощ, каза Пауел, цитиран от Асошиейтед прес.

Той е на мнение, че икономическото възстановяване на САЩ далеч не е пълно и все още може да се изплъзне, ако коронавирусът не бъде ефективно контролиран и растежът не бъде подкрепян, съобщи Ройтерс.

Във виртуална реч, изнесена пред Националната асоциация за бизнес икономика, Пауел отбеляза, че твърде малката подкрепа от правителството може да "доведе до слабо възстановяване, създавайки ненужни затруднения за домакинствата и бизнеса".

Рисковете, свързани с предоставянето на твърде много подкрепа, обаче са малки, добави централният банкер, цитиран от ДПА.

Централната банка на САЩ възнамерява да поддържа основната лихва в диапазона 0-0,25 на сто годишно в обозримо бъдеще, информира ТАСС, като се позова на изказването на Пауел на онлайн конференцията. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини