Кипър спира програмата "гражданство срещу инвестиции" заради злоупотреби

Кипър обяви днес, че спира програмата "гражданство срещу инвестиции" след съобщения за злоупотреби със системата, която предоставя на богати инвеститори кипърски паспорт и право за безвизово пътуване в страните от ЕС, предаде агенция Ройтерс.

Спирането на програмата в сегашния й вид ще влезе в сила от 1 ноември, съобщи правителственият говорител Кириакос Кушос пред журналисти след извънредно заседание на правителството.

Срещу инвестиция от най-малко два милиона евро кипърската програма предоставя право на паспорт, с който притежателят му може да пътува безпроблемно в страните от ЕС. Република Кипър стана членка на съюза през 2004 г.
Схемата, която бе критикувана като непрозрачна и криеща рискове за пране на пари, е популярна сред руснаци и украинци, а напоследък и сред китайци и камбоджанци, отбелязва Ройтерс.

Днешната новина за спирането на програмата идва след документален филм за нея, излъчен по телевизия Ал Джазира.

урналисти под прикритие, представящи се за посредници на въображаем китайски инвеститор с издадена присъда, тайно са заснели високопоставен официален представител, депутат и адвокат, които предлагат помощ по програмата.
Съгласно закона, криминално досие следва да изключи потенциалния инвеститор от участие в програмата, напомня Ройтерс.

Лицата, заснети в документалния филм, твърдят, че са били измамени и са докладвали на властите за случая преди месеци.

През октомври 2019 г. Ройтерс съобщи, че камбоджански граждани, близки до дългогодишния лидер Хун Сен, и членовете на техните семейства са получили кипърски паспорти. Това съобщение накара властите да преразгледат програмата.

Според друга информация на Ал Джазира от август тази година, най-малко 60 лица, които са кандидатствали за гражданство между 2017 г. и 2019 г., представляват риск и вероятно не отговарят на критериите за включване в програмата, след като бяха въведени по-строги правила в прилагането й.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини