Пловдивската прокуратура разследва двама мъже от с.Катуница за търговия с наркотици и архелогически находки

Изображение 1 от 4

    Окръжна прокуратура - Пловдив наблюдава досъдебни производства срещу двама мъже от село Катуница за държане на предмети, имащи белезите на археологически обекти, за лихварство и държане на наркотични вещества с цел разпространение. 

    На  13.10.20 г. след проведена под ръководството на Окръжна прокуратура - Пловдив на територията на село Катуница операция на отдел "Криминална полиция", отдел "Икономическа полиция" и РУ - Асеновград при ОД на МВР - Пловдив е започнало разследване по две досъдебни производства за извършени престъпления.

    При извършеното по първото досъдебно производство претърсване и изземване в къща и прилежащите й постройки, ползвани от 59-годишен мъж от с. Катуница, са били намерени и иззети следните предмети  - 6 броя метални монети, както и множество овални предмети от сив метал, наподобяващи монети; 1 пръстен; 2 броя икони от сив метал; една икона - дърворезба; 5 броя икони от дърво и 2 броя хоругви; метален предмет с бронзов цвят, с яйцевидна форма, с религиозно съдържание; 1 брой чаша от сив метал; 1 брой купа от сив метал със старинен вид; 1 брой лампа от керамика в старинен вид; 1 брой статуя на дете с постамент от жълт метал; парична сума от 30 000 лева, 2370 евро и 402 щатски долара; лаптоп; документи за регистрация на моторни-превозни средства и ключове за автомобили; черно-бяла надуваема лодка, марка "Аquaparx"  и др.

    От стопанска постройка в двора на къщата, ползвана от 59-годишния мъж, са били иззети зелена тревиста маса със специфичен мирис на марихуана и електронна везна, които са дали насока на разследването и за престъпление по чл. 354а , ал.1 - държане на наркотични вещества с цел разпространение.

    Мъжът е задържан за срок от 24 часа, като спрямо него се води и досъдебно производство по чл. 252, ал.2 от НК - за извършване без съответно разрешение на банкови сделки, от които са причинени другиму значителни вреди и са получени значителни неправомерни доходи ( лихварство ) .

    Предстоят разпити на свидетели, изготвяне на заключенията на археологическата и химическата експертизи и преценка за повдигане на обвинения.

    При извършено претърсване и изземване в дома и прилежащите му двор и постройки, стопанисвани от 37-годишен мъж, живущ в с.Катуница, са били намерени и иззети 16 метални предмета с налични релефи по тях, 441 монети, четири халки и др., всички с патинирани повърхности.

    Днес, 14.10.20 г., 37-годишният мъж е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл.278,чл.6 от Наказателния кодекс.

    Раследването по случая продължава.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини