Мая Манолова от Златоград: Всеки ден е подходящ за оставка на Борисов

Всеки ден е подходящ за оставка на Борисов. Хората очакват този жест. Жалко е да не те искат и да ти викат „оставка“ под прозорците 100 дни, да си на власт 11 години и да нямаш смелост да си подадеш оставката. Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите в Златоград днес.

Министерският съвет, премиерът, министрите, Народното събрание трябва да са институции омбудсмани и да работят за хората. В момента единствените, които са добре, са приближените фирми от приятелския кръг на Борисов, допълни Манолова.
Туристическият бранш и обикновените граждани се оплакват от липсата на подкрепа от държавата в кризата с коронавируса. Правителството ги остави да се оправят сами и повечето от мерките, които се съобщаваха щедро, си останаха телевизионни пари и не стигнаха до собствениците на хотели и ресторанти, до производителите, до занаятчиите, до малкия бизнес, до таксиметровите шофьори, до малките превозвачи, до шивачите, до малките магазинчета, каза още тя.

Манолова подчерта, че е тревожна тенденцията на увеличаване на безработицата с всяка изминала седмица. От цялата истерия, че идва втора вълна на коронавирус, ресторантьорите и хотелиерите са възмутени и притеснени. Хората са притеснени и очакват тежки и трудни дни, обясни председателят на „Изправи се.БГ“.
Протестът е естествената реакция на един народ, който се е събудил и е прогледнал за лъжите на властта. Една част от протестиращите разбраха, че няма от какво да се страхуват, защото по-лошо не могат да си представят, че ще стане, каза още Манолова. „Изправи се.БГ“ предлага икономически план, в който на първо място е безусловното повишаване на доходите - минималният месечен доход да е 1000 лв., чрез въвеждането на справедлива минимална почасова ставка и преизчисляване на всички пенсии на база осигурителен доход от 2017-2018 г. През първата година минималната пенсия да е прагът на бедност – 369 лв. и да достигне половината от минималния месечен доход. Настояваме и за подкрепа на малкия и средния бизнес, за семейните стопанства със сериозна финансова подкрепа, а не  телевизионни пари. Подкрепата да е обвързана със запазване на работните места, допълни председателят на Гражданската платформа.

Манолова представи и част от законодателната програма на „Изправи се.БГ“ – законът за частния фалит, законът за колекторите, законът срещу зариването на България с боклук, законът за озаптяване на банките и частните съдебни изпълнители.
По-рано през деня Манолова беше при свлачището на пътя Смолян – Мадан и призова регионалният министър да изпълни ангажимента си към хората в региона и свлачището до село Тикале да бъде укрепено. Укрепването на свлачището е дадено на държавната фирма „Автомагистрали“, която е пощенски плик за източване на пари. Трябва да има ревизия как са похарчени парите от фирмата. През февруари 2020 г. „Автомагистрали“ получи 450 млн. лв. за укрепване на свлачища, каза още Манолова.

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини