МБАЛ - Асеновград вече има сертифицирана лаборатория за PCR тестове

МБАЛ - Асеновград вече разполага със сертифицирана лаборатория за извършване на PCR тестове за установяване на коронавирус COVID-19. 

Медицинският пункт е лицензиран със заповед на министъра на здравеопазването професор доктор Костадин Ангелов. 

Асеновградското лечебно заведение се нарежда до лечебните заведения, които имат право официално да провеждат високоспециализирано медико-диагностично изследване "Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19".

Резултатите от изследванията, извършвани в лабораторията на МБАЛ - Асеновград, ще се преглеждат и подписват от лекар съгласно министерската заповед. 

Болницата се ангажира да регистрира случаите на положителен резултат по изискванията на Министерството на здравеопазването. 

Преди да стартира функционирането на новото медицинско звено, ръководството , в лицето на управителя доктор Иван Червенков, бе задълженo да изпрати 5 положителни и 10 отрицателни за COVID-19 проби РНК за потвърждение в Националаната референтна лаборатория "Грип и ОРЗ" на НЦЗПБ.

Към момента вече официално са регистрирани в Националната информационна система първите резултати от направените PCR тестове. 

Досега асеновградската болница е похарчила около 27 000 лева във външни лаборатории за изследване на персонал и пациенти. Общо са направени около 250 теста с PCR.

До края на тази седмица ще стане ясна цената на изследването, както и в кои часови диапазони е подходящо да се прави и при какви условия.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини