Астронавтката Кейт Рубинс гласува от космоса

Както 47 милиона американци, и Кейт Рубинс гласува предварително за президентските избори на 3 ноември. Но астронавтката бе единствената, която използва космическа урна, предава Франс прес.

"Гласувах на борда на Международната космическа станция /МКС/", написа Рубинс в придружаващия текст към снимка, пусната на страницата на НАСА в Туитър.

С разпиляна от безтегловността коса, 42-годишната астронавтка позира пред ръкописен надпис, указващ мястото на "избирателната секция на МКС".

Поради липсата на тъмна стая и на хартиени бюлетини, Рубинс гласува електронно от космоса.

Трима други американски астронавти трябваше да направят същото, но тяхната мисия, предвидена за 31 октомври, беше отложена и те ще могат да гласуват в земни условия в деня на вота.

Изборните правила в САЩ варират в различните щати, но в Тексас, където са установени американските астронавти, специален закон беше приет още през 1997 година, предвиждащ възможността за гласуване от космоса.

Няколко американски покорители на космическото пространство се възползваха от тази възможност, включително и самата Кейт Рубинс, която попадна в орбита и по време на изборите през 2016 година.

В предварително записано видео обръщение астронавтката изтъкна, че е много важно за демокрацията хората да гласуват.

"След като това може да стане от космоса, нищо не пречи на гласоподавателите да го направят и там долу, на Земята", казва Рубинс.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини