С нови книги се обновява фондът на библиотеката в читалище „Орфееви гори-1870“

Изображение 1 от 2

    Народно читалище „Орфееви гори-1870“ – гр.Смолян, кв.Райково се радва на поредния успех от втората конкурсна сесия по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ на Министерството на културата, при обновяване на фондовете на библиотеките с книги. Сумата, за която ще бъдат закупени нови заглавия - художествена литература за деца и възрастни е на стойност 4680,68 лв. и се предоставя по програмата безвъзмездно. Отново ще се обогати фонда с нови книги от много български издателства.
    През 2019 година читалището има одобрен проект по същата програма от първа конкурсна сесия, на обща стойност 1187,99 лв., с  10% собствено финансово участие.
    Основите на библиотеката в читалище ”Орфееви гори-1870” са поставени през 1932 г. от Васил Данаилов, на обществени начала, с твърде скромен фонд от 142 книги. Сега тя заема от сградата на читалището обща площ 140 кв.м  – читалня, заемна за възрастни, детски отдел и книго-хранилище. До момента библиотечният фонд e 35 982 тома, набавените библиотечни материали са 309 и 6 на ел.носител, абонираните периодични издания са 15, регистрирани читатели са 473, от които 285 са до 14 години. Заети библиотечни документи – 5010, от които книги - 4940 тома раздадена литература от различни отрасли на знанието и 70 на електронни носители. Има 4684 читателски посещения. Освен набавяне, раздаване за домашно ползване и съхраняване на библиотечния фонд, се изготвят справки по различни въпроси и теми на български и руски език, като се ползва справочния фонд – енциклопедии, речници, наръчници, атласи и др. В раздел “Краезнание” 56 заглавия са подарени с автограф от автора.
    Читателите над 18-годишна възраст ползват услугите на читалнята и заемната, съобразно личните си предпочитания за литературни произведения на български език (33706 тома) и руски език в оригинал - 2 276 тома.
    Предвид преобладаващия брой учащи сред читателите, близостта на сградата до едно основно общообразователно училище и две гимназии, както и целодневна детска градина, с които читалището е свързано и в цялостната си дейност, библиотеката е в услуга най-вече на учащите се. Периодично в библиотеката се провеждат срещи и с деца от предучилищна група - час “Моята библиотека” и “Книжчице любима” – запознаване с разделите на библиотеката, практически занимание с първокласници и деца от начален курс, както и с учащи от двете гимназии в квартала. Клуб “Приятели на книгата” към читалището също провежда тук свои литературни четения.
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини