Съдът върна делото на Местан на кърджалийската прокуратура за съществени нарушения

Пловдивският апелативен съд потвърди определението на Окръжен съд - Кърджали, с което е прекратено съдебното производство по делото за катастрофа, с участието на Лютви Местан, край с. Загорско, област Кърджали, причинила смъртта на 6-месечно бебе. Делото е върнато на Окръжна прокуратура - Кърджали за отстраняване на допуснати в хода на досъдебното производство съществени нарушения на процесуалните правила. Това съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив.

Делото в Апелативен съд - Пловдив е образувано по протест на Окръжна прокуратура - Кърджали.

Обвиняеми по делото са Ю.А. и Л.М. Срещу всеки един от тях е повдигнато обвинение за това, че на 14 април 2019г., на разклона за с.Загорско, област Кърджали, при управление на МПС, всеки от тях е нарушил правилата за движение и при условията на независимо съпричиняване с другия е причинил смъртта на шестмесечно бебе.

Пловдивският апелативен съд споделя доводите на Окръжен съд - Кърджали, че в хода на досъдебното производство са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до нарушаване правата на пострадалите.

На първо място това са майката и братчето на загиналото момиченце, които са били представлявани от адвокати, които са били адвокати и на бащата - обвиняемия Ю.А. Това е основание за отвод.

На братчето не е бил назначен особен представител - адвокат, въпреки противоречивите му интереси с тези на баща му, обвиняемия Ю.А.

Пловдивският апелативен съд е преценил, че органите на досъдебното производство не са установили и в пълнота кръга на пострадалите лица. Починалото бебе има баби и дядовци, които също могат да претендират, че са претърпели неимуществени вреди от деянието.

Определението на Пловдивския апелативен съд е окончателно.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини