С електронната система за свободните легла хоспитализациите в Пловдив и областта стават по-бързо

Новата информационна система в Пловдив, която показва в реално време свободните легла за лечение на COVID-19, е изключително полезна и улеснява координацията между болниците и Спешна помощ, категорични са областният управител Дани Каназирева и директорът на ЦСМП д-р Иван Стойнов. 

Според доктор Стойнов след въвеждането й хоспитализацията на болни става по-бързо, като средно на ден има около 60 случая със съмнение за коронавирус.

Областният управител подчерта, че е важно  болницците да попълват своевременно освободените легла, за да може Спешна помощ да има информация и да не се обикаля от болница до болница.

Системата показва свободните легла за интензивно лечение, за пациенти с потвърдена COVID-19 диагноза и за непотвърдени случаи.

"В системата вече се попълват и новите легла в трите болници, разкрити през миналата седмица. Но истината е, че вървим по ръба с леглата както в Пловдив, така и в областта.  Точно затова взехме и решението за преобразуване на "Свети Мина" в болница само за лечение на COVID-19", допълни Каназирева. 

Тя категорично заяви, че никога Медицинският щаб не е взимал решение в болницата да се лекуват интензивни случаи. 

"В "Свети Мина" няма специалисти за интензивно лечение. Колкото и респиратори да има, няма кой да работи с тях. Разположението й позволява обаче, пациентите бързо да бъдат транспортирани до други болници, които предлагат интензивно лечение - УМБАЛ "Свети Георги", "Пълмед", "Център Хоспитал".

Вече съм разговаряла с две частни болници за изпращане на допълнителни медицински екипи", обясни областният управител.

Решено е вече преобразуването на МБАЛ "Свети Мина" да става поетапно, като то стартира днес с 22 легла, на 11.11.20 г. ще бъдат открити още 30 легла, а останалите ще бъдат открити до 16.11.20 г.

Болницата ще разполага с 150 легла за прием и лечение на пациенти с COVID-19.

Медицинският щаб изисква от управителя на лечебното заведение да осигури 24 часа възможност за консултация на пациенти с анестезиолог. 

Според доктор Сийка Димчева, главен сектерат на РЗИ-Пловдив, базата е в добро състояние, за да бъде преобразувана.

На проведеното днес заседание на Медицинския щаб бяха обсъдени и мерките на територията на Пловдив и областта след 12.11.20 г. Предстои да бъдат съгласувани и с останалите членове на Областния кризисен щаб и след това приети. 

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини