9 °C

Макрон дава на френските мюсюлмани 15 дни да признаят, че ислямът е "аполитична религия"

Френският президент Еманюел Макрон е казал на лидерите на мюсюлманите във Франция да изготвят харта в рамките на 15 дни, която признава, че ислямът е аполитична религия.

Макрон е разговарял с няколко ислямски представители, съобщи France24, като е поискал те да изготвят харта, към която Съветът на ислямската вяра във Франция трябва да се придържа.

Макрон казал, че хартата трябва да включва утвърждаване на френските ценности, уточнение, че ислямът във Франция е религия, а не политическо движение, и да доведе до край на всякаква намеса или принадлежност към чужди държави.

На срещата е имало обсъждания относно сформирането на национален съвет на имамите, който да отговаря за одобрението на мюсюлманските духовници в страната.

Председателят на Френския съвет на ислямската вяра Мохамед Мусави и ръководителят на Парижката джамия "Шамс Ел Дин Хафез" са присъствали на срещата, в допълнение към представители на деветте федерации, съставляващи Френския съвет на ислямската вяра (CFCM).

CFCM е национално избран орган, който служи като официален събеседник с френската държава при регулирането на мюсюлманските религиозни дейности.

Президентът Макрон казал на присъстващите, че е необходимо "да се измъкнем от това объркване", изтъквайки, че смята, че редица от тях имат двусмислени позиции по тези въпроси.

Макрон предупредил, че "ако някои не подпишат тази харта, ще направим заключения", като добавил, че е взел под внимание техните предложения.

Новосъздаденият съвет на имамите не само ще може да издава разрешителни на имами, но също така ще има правомощието да отнема тези разрешителни, ако те нарушават "Хартата на републиканските ценности", която Макрон ги е помолил да съставят.

В зависимост от ролята на имамите, те ще трябва да владеят до известна степен френски език и да притежават академични квалификации на университетско ниво.

Макрон се надява с формирането на Националния съвет на имамите да отстрани присъствието на 300 чуждестранни имами от Турция, Мароко и Алжир в рамките на четири години.

Ужасното обезглавяване през миналия месец на учителя Самюел Пати, който показа на учениците си карикатури на пророка Мохамед в урок за свободата на словото, възобнови дебата за исляма във Франция

Макрон защити строгия секуларизъм на Франция и препубликуването на карикатури на пророка Мохамед, предизвиквайки остра реакция от мюсюлманите по целия свят.

Той също така е обвинен в преследване на мюсюлмани във Франция, след като в момента властите предприемат крути мерки срещу мюсюлмански неправителствени организации съгласно нов закон за "сепаратизма", който е критикуван като ограничаващ гражданските свободи.

Още преди обезглавяването миналия месец Макрон беше обещал твърда нова кампания срещу "ислямизма", която предизвика противоречия и осъждане от мюсюлманите по целия свят.

Протести срещу възприетата ислямофобия на Макрон избухнаха в целия мюсюлмански свят, включително Афганистан, Пакистан, Бангладеш, Мали, Мавритания, Ливан и Йемен.

Световни лидери също взеха отношение по въпроса, като Макрон и турският президент Реджеп Тайип Ердоган си размениха нападки и обиди.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Северни държави са умрели. Още не го знаят. Заради евтина работна ръка навремето за да победят икономически социализма такъв гол си вкараха .

Хороскоп за 29.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
29 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
29 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
29 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
29 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
29 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
29 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
29 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
29 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
29 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
29 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
29 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
29 ное 2020
Последни новини