Илон Мъск задмина Бил Гейтс, за да стане вторият най-богат човек в света

Собственикът на SpaceX и Tesla Илон Мъск се издигна до второ място в класацията на най-богатите хора на планетата според Bloomberg Billionaires Index (BBI).

За последните 12 месеца богатството на американския предприемач е нараснало с около 100 милиарда долара. Нито един от 500-те най-богати хора на света не е умножил така бързо състоянието си за този период, отбелязва Bloomberg. През януари в класацията Мъск заемаше 35-о място.

Преди няколко дни, на 23 ноември, акциите на американския производител на електрически автомобили счупиха рекордна стойност по време на деня. Цената на една акция се повиши до 524.96 долара, добавяйки 7% към стойността при затварянето в петък. Котировките на Tesla показват растеж на фона на новините, че компанията ще влезе в борсовия индекс S&P 500 на 21 декември 2020 г. През изминалата седмица акциите ѝ са поскъпнали с 16 %.

Cъоснователят на Microsoft Бил Гейтс заемаше челната позиция дълги години преди да бъде "свален" от нея от Джеф Безос през 2017 година. За тази година Безос е увеличил състоянието си с 67 милиарда.

Cред петимата най-богати хора в света са и президентът на Louis Vuitton Бернар Арно и основателят на Facebook Марк Зукърбърг, заемащ вече пето място.

Годината беше доходна за най-богатите хора в света, отбелязват анализаторите. Въпреки пандемията и масовите съкращения, които засегнаха световната работническа класа, за една година най-богатите хора спечелиха общо 1.3 трилиона долара.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини