Турция критикува призива на ЕП за налагане на санкции срещу Анкара

Турция отправи критика към вчерашното решение на Европейския парламент, с което призовава Европейския съвет да наложи санкции срещу Анкара и самопровъзгласената Севернокипърска турска република (СКТР), и го определи като "откъснато от реалностите", съобщи Ройтерс.

В четвъртък Европейският парламент гласува необвързваща резолюция в подкрепа на искането на Кипър, в което Никозия призовава лидерите на Съюза "да предприемат действия и на наложат строги санкции" срещу Турция. Решението вероятно ще придаде тежест на натиска от страна на Франция за санкции срещу Анкара на следващата среща на върха на ЕС през декември.

Напрежението между Турция, от една страна, и Гърция и Кипър, от друга, което в последно време нарасна около споровете за правата върху залежите от природен газ в Източното Средиземноморие, се изостриха и след посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в доскоро затворения окупиран град Вароша в Кипър на 15 ноември.

Днес говорителят на турското министерство на външните работи Хами Аксой отхвърли резолюцията на ЕП и го обвини, че е "предубеден и откъснат от реалностите" в Кипър. "Ако този подход и начин на мислене се запазят, европейските институции няма да са в състояние да направят конструктивен принос към уреждането на кипърския въпрос", каза Аксой.

Засега Франция не е формулирала санкции срещу Турция, но според дипломати мерките най-вероятно ще са насочени към сектори на турската икономика, които са свързани с проучванията за природен газ край бреговете на Кипър. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини