Бургас може да остане без вода след 6 месеца, предупреди министър Емил Димитров

Бургас може да остане без вода, след 6 месеца предстои водна криза. Това предупреди в парламента министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той поиска думата в пленарна зала и уточни, че изявлението му е заради форсмажорни обстоятелства. "Идвам с добри намерения, не смятам да се конфронтирам било с някой от вас, било в политически план, това е мое лично изказване и не ангажирам никой от политическа сила", заяви той.

Димитров обясни, че става въпрос за язовир "Камчия". "От януари МОСВ пише 10 пъти отчети, графици, 10 пъти пращаме информация и до Министерския съвет, направили сме два консултативни съвета по водите. Всички са взели единодушно решение, че в случай, че трета година има суша, потреблението е в стандартните размери и обеми, Бургас ще остане без вода за питейно битово снабдяване", каза министърът. Нищо не последва от това, посочи той. От септември Димитров предупреждава всички общини в областта за проблема.

"МЗХГ и МРРБ воюват помежду си, земеделците не си дават язовира, за да може те да обявят обществена поръчка. МРРБ не могат да започнат, защото земеделците не им дават документацията. Имаме гласувано решение на Министерския съвет, подписано от премиера, някакъв си началник на кабинет и зам.-министър не дават документите, за да се започне строителството, цензурират премиера", каза Димитров.

Ще допуснем Южното Черноморие да стане залог на корпоративен интерес - кой да владее язовира, кой да си пробутва фирми и да усвоява пари, каза министърът и допълни, че кметът на Бургас има роля на зрител в тази ситуация.

"Ще се случи Перник 2", предупреди министърът. "В Перник политически назначения източиха водата от язовира, за да направят ремонт, покриха го преди изборите заради политически момент и стовариха цялата вина на МОСВ", заяви Димитров. Язовир "Студена" винаги е бил пълен откакто е построен, в момента ремонтът трае по-дълго отколкото строителството му, а той тече повече от преди, каза министърът. Той уточни, че язовир "Студена" е на МРРБ, МОСВ само пуска графиците, други ги изпълняват, но в публичното пространство за всичко излиза виновно МОСВ.

"Универсалното извинение - това е политическо решение. Идват избори, знаем че е незаконно, знаем, че е празен, ще си мълчим, после ще намерим виновен. Е, добре, загубиха ги. Цял град знае как им източиха язовира, знае че ги излъгаха, и после държавата направи подвиг с тази тръба, но те пиха два месеца вода от София и ругаха властта, защото ги излъгахме преди това. Да ви прилича на Бургас?", коментира Димитров.

Щом се напълни язовир "Студена" кражбите станаха два пъти повече от преди, посочи той. По думите му вече 20 години незаконно се ползва технологична връзка към Радомир и водата, която трябва да влезе в язовир "Студена", отива в Радомир, защото Радомир не си е направил водоизточниците. "10 кмета го правили, партиите ги пазили, че защо сега да не се прави. Цяла пролет пред кабинета на Борисов. Това е политическо решение, трябва да захраним града, те ще излязат на улицата. Знаем, че е незаконно, знаем, че е криминално деяние, все някой ще го отнесе от Басейнова дирекция, пускайте помпите. Сами си ги пуснаха. Смятате ли, че до днешна дата някой е подал молба да му се узакони? Няма такова нещо, в България е безнаказано", коментира министърът.

Докато беше кризата водопроводът беше разрушен, да не ги хване прокуратурата. Щом се напълни язовирът, се закачиха и пречиствателната станция, и водопроводът, посочи той.
"Това ми е проблемът - че политически решения съсипват язовирите", каза още Емил Димитров.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини