Вирусолог разкри опасно ли е да се ваксинараме, ако сме с COVID-19 в същото време

„Ако сме се заразили с COVID-19, без да знаем, и си сложим ваксина, теоретично би трябвало всичко да е наред. Все пак обаче това не е желателно. Лекарите внимателно разпитват какви са били контактите ни, за да се избегне максимално подобен случай”. Това заяви в ефира на „Здравей, България" вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб.

По думите й всяка ваксина се прилага на здрав човек, защото е важно имунната му система да не е ангажирана на други фронтове. „Поставяйки я, "откриваме фронт", на който да я тренираме за среща с евентуален патоген", поясни Николаева.

По думите й ваксините, които се очакват да бъдат лицензирани, ще бъдат напълно безопасни и достатъчно тествани. 

„Pfizer имат много големи клинични проучвания. Твърдението на проф. Чорбанов, че създадените ваксини не са ефективни и безопасни, е императивно. За редица ваксини вече има резултати от първа и втора фаза на клинични изпитания. Нещата са под контрол. Има поне 10-15 ваксини, които са в трета фаза на изпитания", каза още специалистът. 

Вирусологът сподели, че в момента е под карантина, защото се е заразила с коронавирус. „Имам късмета да карам сравнително леката форма на заболяването. Първите няколко дни бяха тежки, но вече съм добре. Пия много течности – 2-3 литра на ден, витамин Д и аспирин. Не приемам антибиотици", заяви Любомира Николаева.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини