3 °C

Близо 16 500 000 лева са инвестирани в развитието на община Асеновград през първата година от управлението на кмета Грудев

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев представи пред журналисти финансовите средства, които са привлечени и инвестирани за развитието на община Асеновград през първата една година (до 11.11.20 г.) от управленския му мандат като кмет.

Сумата е на обща стойност около 16 500 000 лева. Парите са влезли от външни фактори (европейски проекти, национално финансиране и други), извън общинския бюджет.

Малко над 2 000 000 лева са постъпили за реализиране на проекта за лична помощ, насочен към лица с увреждания.

Близо 1 000 000 лева са получени за ремонтирането на бившия Дом за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“. Идеята е там да бъде изграден „Дневен център за лица с увреждания и техните семейства, включително и с тежки множествени увреждания“.

Община Асеновград е одобрена от Министерството на образованието и науката за отпускане на 3 000 000 лева, с които да се изгради нова детска градина. Тя ще бъде разположена в квартал „Изток“.

140 000 лева са получени за укрепване на пропадналата улица „Странджа“.

Други 460 000 лева бяха отпуснати за свлачището по пътя към Асеновата крепост и още 4 313 000 лева - за реновирането на централния площад „Академик Николай Хайтов“.

Допълнително 3 000 000 лева ще бъдат инвестирани за изграждане на спортни зали и физкултурни салони към ОУ „Панайот Волов“ в квартал „Долни Воден“, ОУ „Отец Паисий“ – село Тополово, както и към ОУ „Ангел Кънчев“ и ОУ „Петко Каравелов“ – в Асеновград.

2 500 000 лева пък са привлечени за рекултивация на бившето сметище,с цел опазване и възстановяване на околната среда.

Това са реални пари, те са на стойност около 16 413 000 лева, които представляват реална инвестиция за развитието на общината само в рамките на една година.

Общинското ръководство очаква да бъдат отпуснати средства от държавата за изграждане на пътя към Мулдавски манастир „Света Петка“ и за ремонта на моста при общинския пазар. За двата обекта сумата е в общ размер на близо 9 000 000 лева.

Други 2 400 000 лева - за реновиране на НЧ „Родолюбие“ в Асеновград са по проект, с който общината е кандидатствала и чака одобрение.

„Аз съм убеден, че в предишните мандати ръководителите, които са управлявали Асеновград, са положили максимални усилия, според възможностите си, за развитието и просперитета на общината.

Въпреки това заварихме дългове в размер на милиони левове. Сумата, която трябва да бъде върната до края на 2026 г. за момента е малко над 18 000 000 лева. Имаме и месец време – до края на настоящата календарна година, да изплатим 5 700 000 лева.

Когато встъпихме в длъжността и анализирахме ситуацията, разбрахме, че първите две години от мандата ще са по-трудни, предвид финансовата ситуация, в която бе поставена общината. За съжаление, през март настъпи и пандемията от коронавирус, което допълнително усложни обстановката не само в Асеновград, а и в цялата страна.

Независимо от това, полагаме усилия и вярвам, че се справим и ще предизвикателството COVID-19“, каза в заключение кметът доктор Грудев.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
20 яну 2021
Последни новини