По искане на Районна прокуратура - Пловдив съдът задържа 37-годишен мъж, привлечен като обвиняем за измама за 254 689 лева

Днес, 18 декември 2020 г., по искане на Районна прокуратура – Пловдив съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо А.К., на 37 г., привлечен като обвиняем за това, че в периода от август  2019 г. до декември 2020 г., в градовете Пловдив, Пазарджик и София, с цел да набави за себе си имотна облага е поддържал заблуждение  у четири лица и с това им причинил имотна вреда в размер на общо 254 689 лева, и също така се е представял за длъжностно лице – служител на Държавната агенция за национална сигурност,  и причинената вреда е в големи размери – престъпление по чл. 210 ал. 1 т.1 т.5 вр., чл. 209 ал. 1  вр. чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че обвиняемият бил в приятелски отношения с една от пострадалите – 21-годишна жена. Той я заблудил, че бил служител на ДАНС, като й показал документ, наподобяващ служебна карта.

А.К. твърдял, че искал да живеят заедно и разкрил намеренията си пред нея за свои бизнес проекти – да отвори фирма за бързи кредити и представителство на търговско дружество на негови партньори от чужбина. Той споделил пред жената, че като „държавен служител“ не можел да тегли кредити и тя трябвало да направи това, за да купят жилище и да вложат пари в бизнес начинанията.

Обвиняемият заблудил още пострадалата, че имал достъп до банкова сметка с влог от няколко милиона лева, но за усвояването на тези пари трябвало да се внесат банкови гаранции. Той нямал възможност да направи това, защото не разполагал с тези средства.

По този начин той успял да заблуди пострадалата, а впоследствие други три лица, нейни близки приятели, да изтеглят банкови кредити и да му ги предоставят за реализиране на проектите за бизнес и внасяне на банковите гаранции.

А.К. обещал, че като усвои огромната сума от милиони левове от банковия влог, до който „имал достъп“, щял да им възстанови напълно парите им.

Така 21-годишната жена му предоставила на няколко пъти общо 121 699 лева от изтеглени кредити и пари, изпратени от майка й, която работела в чужбина.

Другите трима пострадали изтеглили заеми за общо 132 990 лв.  и също му ги предали. 

След като той не възстановил парите на четиримата и не реализирал нищо от замислените бизнес проекти,  бил подаден сигнал в отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР – Пловдив.

Незабавно били проведени оперативни – издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия от разследващи полицаи и полицейски служители в отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР-Пловдив, под надзора на Районна прокуратура – Пловдив, в резултат на които на 15 декември 2020 г.  А.К. е бил задържан в град Пловдив при получаване на 2 180 лева от пострадалата жена. 

Разследването по случая продължава, информират от пресцентъра на Апелативната прокуратура.

Определението на Районен съд – Пловдив подлежи на обжалване пред Окръжен съд - Пловдив.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини