Организацията в Хърватия е на забележително ниво. Щетите са огромни и продължава да тресе

Изображение 1 от 2

    Организацията в Хърватия е на забележително ниво. Щетите са огромни. Хората, които страдат, са много. Така описа картината след земетресението в Хърватия ръководител на представителството на Европейската комисия там Огнян Златев.

    Той подчерта, че добрата организация е не само на институционално ниво, но и като граждански инициативи в социалните мрежи. 

    Колони с микробуси и автомобили с доброволци идват от цялата страна, за да помагат. Редом с представителите на Червения кръст са се включили и футболни агитки.

    Има страшно много срутени къщи и хора, останали без подслон, разказа Огнян Златев в предаването „Преди всички“.

    Днес министерството на туризма на страната изпраща още сто мобилни къщички, армията е предоставила свои казарми, хора отварят собствените си домове за останали без покрив.

    Паралелно с почистването на развалините екипи от министерството на строителството обикалят пострадалите райони. В ход е кампания за набиране на доброволци инженери, допълни Златев.

    „Редът е налице. Това, което е притеснителното е стресът. Земята все още се тресе. Само от снощи досега има трийсетина и повече труса, които се усещат. Това е най-големият проблем, с който трябва да се справят хората.“

    Има изпратени на място лекари, психолози, специалисти, които да работят основно с малките деца, посочи още Огнян Златев.  

    Източник: БНР

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини