Щетите от климатични бедствия в САЩ достигнаха нов рекорд през 2020 г.

През 2020 г. САЩ са преживели рекорден брой бедствия с щети, оценени на милиарди долари. Двадесет и две събития струват на САЩ общо 95 млрд. долара миналата година, според Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA). Това разбива предишните рекорди, установени през 2011 и 2017 г., когато 16 бедствия причиниха поне милиард долара щети.

Съобщението на NOAA е най-новият сигнал, че изменението на климата удря силно финансите на САЩ. Това следва публикуването на друг доклад на застрахователната компания Munich Re, който също така изчислява разходите за бедствия през 2020 г. и установява, че те са се удвоили почти два пъти в САЩ от 2019 г. насам.

„Изменението на климата играе роля в тази възходяща тенденция на загуби“, каза Ернст Раух, главен експерт по въпросите на климата в Мюнхен, пред The ​​New York Times.

Горещи вълни и суши сами по себе си са причинили щети за 4,5 милиарда долара, според доклада на NOAA. Горещите сухи условия подклаждаха и безпрецедентни горски пожари, които вилнееха на запад. Пламъците изядоха повече от 10 милиона акра в цялата страна, най-много от 2000 г. насам. Колорадо отчете три от най-големите си горски пожари за миналата година, докато Калифорния удвои предишния си рекорд за повечето изгорени акра. Като цяло щетите от горски пожари достигнаха 16 милиарда долара през 2020 г.

Изключително активният сезон на ураганите в Атлантическия океан също струва скъпо. До края на изтощителния сезон тази година в списъка с бедствия за милиарди долари на NOAA имаше повече тропически циклони от всякога. Тези седем бури взети заедно дойдоха с цена от 40,1 милиарда долара.

"Това просто беше лудост", казва Алисън Уинг, асистент по метеорология от държавния университет във Флорида, пред The ​​Verge в края на сезона на ураганите.

Десет по-тежки метеорологични събития станаха част от списъка на NOAA, включително бури с градушка в Тексас и силни ветрове в Средния Запад, които повредиха милиони акра култури. Само за 14 часа на 10 август 2020 г. вятърната буря нанесе щети за над 11 милиарда долара. Огнища на торнадо също бушуваха на югоизток, като унищожиха домове и сгради на хиляди хора.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини