Над 60 хиляди гърци си запазили час за ваксиниране срещу коронавирус за едно денонощие

С бързи темпове върви запазването на час за ваксиниране от жителите на Гърция над 85 години, съобщава "Катимерини".

От понеделник вечерта, когато беше отворена електронната платформа за запазване на час, до 18 ч. във вторник в нея са се регистрирали и са получили час за ваксинация 60 хиляди граждани.

До вчера следобед в Гърция са били поставени 56 232 ваксини на 0,54 процента от населението.

След ваксинирането на гражданите на възраст над 85 години ще дойде ред на групата 80-85 години, а след това и на над 70-годишните.

В интервю за телевизия АНТ1, цитирано от АНА-МПА, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис каза, че до края на март страната ще е получила 4 млн. ваксини, т.е. ще бъдат ваксинирани около 2 милиона граждани.

Наред с локалните ваксинационни центрове през февруари ще бъдат отворени четири големи ваксинационни центъра в Атина и в Солун, които ще позволят извършването на масови ваксинации.

Мицотакис заяви още, че е изпратил писмо до председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен за одобряването на европейски ваксинационен сертификат.

Гръцкият премиер изрази оптимизъм, че ще бъде възможно Гърция да посрещне това лято безопасно милиони посетители, а туристическият сезон ще бъде много по-добър от миналогодишния.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини