Фермерите в префектура Родопи с огромни загуби от наводненията

Изображение 1 от 2

    „Префектура Родопи претърпя тежък удар поради наводнението през седмицата - хората виждаха как съдбата им и всичко, което са изградили с усилия и пот, се губи в бурните води“, съобщава сайтът от Комотини Хронос. В събота 16 януари е било установено, че около 1500 домашни животни са загинали, като най-големи щети в префектура Източни Родопи са претърпели двама фермери: стопанинът Стратос Анагносту от село Цифлики е загубил повече от 1000 животните му, които се удавиха и фермерът Садетин Ахмет, който има животновъден обект в село Лофарио с 180 овце и новородени агнета.


    Развъдчикът Стратос Анагносту поддържа голяма животновъдна ферма на кратко разстояние от река Лисос. „520 овце се удавиха. 486-490 са регистрирани в регистрите. Реката отнесе над 450 агнета. Всичко стана внезапно, за нула време. И ако можех да ги спася всички, но повечето бяха взети от реката“, казва той и добави, че само 7 овце са успели да бъдат спасени.

    Той има фермата от 45 години и всичко е изгубено от наводнението. „Гледаме животни от 280 години, защото моите прабаби и дядовци също бяха животновъди. Никога не съм виждал такова наводнение“, отбеляза г-н Анагносту. 

    Но освен загубата на животни, има и материални щети. „Млечни продукти, сгради, машини, фураж 90 тона, 2800 бали детелина, от които са останали 1600-1700 бали, 3 000–3 500 слама и са останали около 2000 бали и всичко това е за изхвърляне днес“.

    Прасета, пилета и кучета също са се удавили - 17 свине, останали само 2, докато от кокошките само една успяла да оцелее. В допълнение, 3 кученца немска овчарка се удавиха и той казва, че ги е донесъл от Флорина и е платил скъпо, за да ги доведе в животновъдния си отдел. Къщата, която е построил в животновъдния блок е претърпяла големи щети.

    Компетентните служби вече са направили преброяване в животновъдния му обект, за да регистрират нанесените щети, които са за около 280 000 евро.

    Фермерът Садетин Ахмет от село Лофарио е загубил 180 овце и новородени агнета. „Имаше огромно бедствие в животновъдния обект. От снощи, когато се отвори река Лисос, нямахме време да ги спасим, подчертава г-н Ахмет. „Останаха само 5 броя. 180 овце се удавиха и тъй като наскоро бяха родили 30 малки и тези около 150, но всички заедно не можаха да оцелеят", казва той. 

    Цялата му конюшня също е била наводнена. "Имаше толкова много вода, че достигаше три метра. Тоест в конюшнята отвътре, която в най-високата част е 3 метра и оставаха 20-25 см да достигне до тавана", каза фермерът, като същевременно посочи, че от сутринта ообщински служители са отишли ​​да регистрират щетите, които е претърпял.

    „Отидох да извадя баща си, който беше в къщата и едва го изтеглях, поради нивото на водата“, каза той и информира, че още 3 къщи в близост са пострадали.

    Превод от гръцки:Дарина Дееничина

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ки
      Киро
      2 0
      09:41, 19 яну 2021
      Такова понятие "префектура" в Гърция няма! Има "ном" (= окръг). Защо трябвада се използва западен термин??
    Последни новини