Лицето издава всичко. Алгоритъм разпознава политическата ориентация по снимка

Чертите на лицето ни говорят много за нас. Особено на учените, които се занимават професионално с това. Като Майкъл Косински, психолог от Станфордския университет (САЩ), който е разработил алгоритъм за разпознаване на лица, който може да определи дали човек е либерал или консерватор само по снимка.

За да направи алгоритъма, психологът Косински използва изображения на повече от милион души от САЩ, Канада и Великобритания (включително около 350 хиляди души, които не са от европеидната раса). Той взима и данни за техния пол, възраст и политически възгледи. А снимките са от техните профили във Facebook, както и от неназована онлайн услуга за запознанства.

След анализ на всички тези изображения алгоритъмът е идентифицирал около 2000 характеристики, чрез които е възможно да се определи дали снимката принадлежи на човек с либерални или консервативни възгледи. Според Косински, по този начин политическата ориентация на човек се определя с точност 72%.

Преди това Косински разработи подобна система за определяне на сексуалната ориентация на човек - също по снимка, припомня ТАСС. За това той беше критикуван от колеги, тъй като такава система застрашава безопасността и неприкосновеността на личния живот на хората.

Методите, на които се основава неговата система, са близки до физиогномиката (от старогръцки "физис" - природа и "гномон" - тълкуване) - метод за определяне на типа на личността на човек по черти на лицето. 

Статията, описваща алгоритъма, е публикувана от научното списание Nature.

Източник: LifeStyle

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Мн
    Мнение
    1 0
    20:42, 21 яну 2021
    Глупости на търкалета! Косински им взел данните, постингите и коментарите от профилите във Фейсбук и саитове за запознанства и си натъкмил алгоритъма към снимките! А дали са били усмихнати или намръщени на снимките? Или са имали колики от лошо храносмилане? И това се представя като научно изследване, Боже опази!
    • De
      deaf
      0 0
      18:26, 22 яну 2021
      Доколкото разбирам тоя учен е взел изображенията и данните на един милион човека за да създаде алгоритъма. Например,ученият дава на алгоритъма,тоест на компютъра снимка на Доналд Тръмп и му казва да запомни,че така изглежда консервативният човек,(гледа лошо,има сини очи и т.н.) След това ученият използва този алгоритъм върху НЕПОЗНАТИ хора и техните изображения. Алгоритъмът е познал в 70% от случаите каква е политическата ориентация на съответният човек. Но 70% е малко. Това значи,че алгоритъмът често греши...
Последни новини