На второ четене правната комисия реши да има разследващ главния прокурор

Правната комисия към НС прие на второ четене проекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с който се създава фигурата на прокурор, който да разследва главния прокурор и неговите заместници. Законопроектът предвижда отказите за образуване на досъдебно производство по сигнали срещу главния

Законопроектът предвижда отказите за образуване на досъдебно производство по сигнали срещу главния прокурор да подлежат на съдебен контрол, като заседанията ще бъдат закрити.

Номинации за разследващ главния прокурор ще могат да правят шестима членове от Висшия съдебен съвет, а не само от прокурорската колегия, както бе заложено преди.

Кандидат може и сам да внесе документите си, за да участва в конкурса. За да бъде избран, той трябва да получи подкрепата на 15 от общо 25-те членове на ВСС. Мандатът на разследващия прокурор ще бъде пет години.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ив
    иванчо
    2 0
    19:27, 27 яну 2021
    проблема не е в постовете. проблема е в тия които ги заемат. докато няма осакатени и убити политици няма да има оправия. само страха може да ги накара да работят за България.
  • 2
    7/
    7/8
    1 0
    11:28, 28 яну 2021
    Кой ще изберат-те са 100% корумпирани?
Последни новини