39 °C

14 души са глобени за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в Асеновград през 2020 г.

"Стараем се, когато установим места с нерегламентирани замърсявания, същите да бъдат незабавно изчиствани. Ще продължим и занапред да ги чистим, като се надявам действително хората да се замислят, че това е нашият дом.

Трябва да го опазваме, вместо да го замърсяваме, защото всички тези отпадъци ще оставят негативни последствия за бъдещите поколения - за нашите деца.

И не на последно място, почистването на незаконните сметища е за сметка на бюджета на община Асеновград, т.е. - на всички нас, гражданите. А често се налага да почистваме и частни земеделски земи, тъй като попадат в сервитута на пътя, макар че това е задължение на собствениците им."

Така по време на заседанието на местния парламент кметът на града доктор Христо Грудев коментира темата с нерегламентираните замърсявания в региона.

Община Асеновград извършва периодични проверки съвместно с инспектори от Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Пловдив.

Когато бъдат заловени нарушители на същите им се съставят актове. Размерът на глобите е от 50 до 500 лева.

През 2020 г. има 14 глобени асеновградчани за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. Общата стойност на санкциите е в размер на 5 500 лева. Засега има два платени акта по 500 лева.

Видеонаблюдение е поставено по всички населени места в общината, с цел проследяване и съответно установяване на нарушители, които изхвърлят отпадъци на нерегламентирани места.

Община Асеновград е изпратила уведомителни писма до всички собственици на имоти, с което им напомня, че са задължени да си ги почистват и да ги предпазят от изхвърляне на отпадъци.

"За да се справим с проблема и да изчистим напълно всички незаконни сметища средствата, които биха били нужни са в размер на около 100 000 лева", каза пред БНТ Дора Младенова - началник отдел "Екология и околна среда" в община Асеновград.

Тя припомни, че на територията на депото в града има изградена площадка, в която всеки гражданин може безвъзмездно да си предаде строителен отпадък и едрогабаритен такъв в количество до 100 килограма за ден.

"Извършват се ежедневни обходи от инспектори на Отдел "Екология и околна среда" заедно със служители на полицията. И за да се справим с този проблем, може би, трябва да се промени самосъзнанието на самите хора.

Необходимо е всички да започнат да се стремят към опазване на околната среда и ползване съдовете за битови отпадъци по предназначение", допълни в заключение Младенова.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не пестете силите си днес. Денят е многообещаващ за вас и е едно чудесно начало на новата седмица. Интимните ви завоевания от предишните дни ви импулсират и стимулират творческите ви способности. Това ще изиграе решаваща роля в деловите ви начинания.
24 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Безпаричието и битовите неуредици ще отстъпят място на по-ведри чувства у повечето от вас. Активно ще се включите в проект, очаквайки с приходите от него да подобрите доходите си. Всичко зависи от вас, за това няма съмнение, че ще се справите. Съпротивата на някого няма да ви откаже от намеренията ви.
24 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може да осъществите намеренията си, ако съчетаете действията си с тези на партньорите ви. Работата в екип ще ви носи удовлетворение и финансови придобивки. Непоколебимите ви действия, продиктувани от увереност и знания ще ви отворят врати. Връзката със семейството ви е силна и това допълнително ви мотивира.
24 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
24 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Случващото се днес ще промени хода на професионалните ви търсения. Предизвикателствата са пред вас, а вие имате нужния потенциал за да се справите. Не демонстрирайте показно самочувствието си, бъдете по-смирени, за да не провокирате конфликти и нежелани емоции. Правете така, че всички да остават доволни.
24 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Неспокойни и действени, ще започнете деня си с важните задачи, които не търпят отлагане. Без колебание ще покажете на когото е нужно, че не желаете намеса в личния си живот, надявайки се да бъдете разбрани. По въпросите, засягащи вас ще взимате решенията си сами, разбира се няма да ви липсва подкрепата на хората, на които държите.
24 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада. Вечерта се очертава много приятна. Попадате в нова и интересна компания.
24 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Скорпион Ще се чувствате уморени и обхванати от апатия към света около вас. Ще се наложи да сложите на мястото им хора, които ще се опитат да ви употребят за свои цели. Любовните ви желания са засилени, за това вземете мерки да не се разочаровате.
24 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес сами се натоварвате с неща, които ще са ви в прекалена тежест. Смятате, че можете да се справите, но едва ли ще е толкова лесно. Не поемайте повече ангажименти, отколкото можете да свършите. Работете усилено и разчитайте и на съдействието на хората, с които работите. Успехи ще имат онези от вас, които се занимават с търговия.
24 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Здравето ви и това на близките ви ще занимава повечето от вас. Погрижете се да не ви липсва нищо, с което да провокирате нежелани последствия. Нека финансовата ви стабилност в момента не ви подвежда. Пестете парите си. За дамите от знака се очертават делови успехи.
24 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Време навън няма да се отрази на настроението ви и с ведрина в общуването ще приобщавате много хора към себе си. В подкрепа на работата си ще срещате разбиране и съпричастност. Усвоили сте знания и умения, действайте. Погрижете се за здравето си и не позволявайте на хронични страдания да попречат на активността ви.
24 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Този ден ще ви донесе успешна реализация в делови план. Работите безупречно, изпипвате всичко до най-малката подробност и това ще стане повод за възхищение от страна на хората, с които работите. Обърнете подобаващо внимание и на сърдечния си партньор.
24 юни 2021
Последни новини