6 °C

14 души са глобени за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в Асеновград през 2020 г.

"Стараем се, когато установим места с нерегламентирани замърсявания, същите да бъдат незабавно изчиствани. Ще продължим и занапред да ги чистим, като се надявам действително хората да се замислят, че това е нашият дом.

Трябва да го опазваме, вместо да го замърсяваме, защото всички тези отпадъци ще оставят негативни последствия за бъдещите поколения - за нашите деца.

И не на последно място, почистването на незаконните сметища е за сметка на бюджета на община Асеновград, т.е. - на всички нас, гражданите. А често се налага да почистваме и частни земеделски земи, тъй като попадат в сервитута на пътя, макар че това е задължение на собствениците им."

Така по време на заседанието на местния парламент кметът на града доктор Христо Грудев коментира темата с нерегламентираните замърсявания в региона.

Община Асеновград извършва периодични проверки съвместно с инспектори от Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Пловдив.

Когато бъдат заловени нарушители на същите им се съставят актове. Размерът на глобите е от 50 до 500 лева.

През 2020 г. има 14 глобени асеновградчани за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. Общата стойност на санкциите е в размер на 5 500 лева. Засега има два платени акта по 500 лева.

Видеонаблюдение е поставено по всички населени места в общината, с цел проследяване и съответно установяване на нарушители, които изхвърлят отпадъци на нерегламентирани места.

Община Асеновград е изпратила уведомителни писма до всички собственици на имоти, с което им напомня, че са задължени да си ги почистват и да ги предпазят от изхвърляне на отпадъци.

"За да се справим с проблема и да изчистим напълно всички незаконни сметища средствата, които биха били нужни са в размер на около 100 000 лева", каза пред БНТ Дора Младенова - началник отдел "Екология и околна среда" в община Асеновград.

Тя припомни, че на територията на депото в града има изградена площадка, в която всеки гражданин може безвъзмездно да си предаде строителен отпадък и едрогабаритен такъв в количество до 100 килограма за ден.

"Извършват се ежедневни обходи от инспектори на Отдел "Екология и околна среда" заедно със служители на полицията. И за да се справим с този проблем, може би, трябва да се промени самосъзнанието на самите хора.

Необходимо е всички да започнат да се стремят към опазване на околната среда и ползване съдовете за битови отпадъци по предназначение", допълни в заключение Младенова.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 01.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днешният ден едва ли ще ви изненада с нещо, но ако решите да положите малко повече усилия може би ще изненадате себе си. Някои от вас имат възможност да постигнат нещо, към което отдавна се стремят и точно днес това ще ви се отдаде много по-лесно от когато и да било друг път. Сигурно знаете за какво става дума и ако имате късмет ще се сетите навреме за да го направите.
01 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се радвате на добро сътрудничество с деловите си партньори. Не отлагайте среща с важен за вас човек. Сега е момента да действате по-открито и да покажете това, на което сте способни. Даденостите съвпадат с желанията ви и не ви остава нищо друго, освен да действате.
01 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Всичко, което правите днес ще ви носи удовлетворение, защото се отнасяте към него с предпочитание. Контролирайте емоциите си и не допускайте да пропуснете нещо важно заради невъздържаност или недобре преценена ситуация. Радвайте се на малките неща, не бъдете максималисти.
01 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
В основата на компромисите днес се корени успешната ви работа. Независимо с какво се занимавате, бъдете готови да се съгласявате с мнението на околните и да се стараете да потушавате възможните конфликти. Това ще ви спести ценно време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което предприемате сами. Следвайте намерението си докрай.
01 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще върви с променлив успех. Влагате прекалено много емоции дори в дребни неща и това може бързо да ви изтощи. В личен план проявявате излишна упоритост, която може да влоши положението ви без да ви донесе никакъв положителен резултат. Дори да ви е трудно, постарайте се да говорите открито за нещата, които ви интересуват.
01 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
01 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е успешен за онези от вас, които си търсят работа. Успявате да намерите предложения, които ви удовлетворяват и едва ли някой ще се учуди ако съвсем скоро смените работното си място. Във ваш плюс е че бързо се адаптирате към нови места и ситуации. Бързо установявате нови познанства, което още повече улеснява промените при вас.
01 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Активни и уверени в себе си ще получите добра оценка за работата си и съответното възнаграждение за труда си. За сметка на това в личния си живот е възможно да изживеете разочарования. Помислете дали сте отговорили на нечии очаквания и чия е вината за разминаването ви с тях.
01 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще съобразите външните си изяви с духовните си потребности и така ще ги направите по-впечатляващи. Добрата реклама е най-голямата ви печалба днес. Очакванията на бизнесмените ще се доближат до реалността, само с малко изключени. Някои от делата ви ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
01 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не позволявайте на никой да ви пречи на успешния ви ход в реализиране на целите ви. Сътрудничеството ви с определени хора ще бъде ползотворно, но не бива да налагате на всяка цена мнението си. В противен случай рискувате да провалите нещо, което със сигурност върви към успех.
01 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви успешен ден, наситен с много срещи и разнородни контакти. Общуването е ваша стихия обаче затова няма да е чудно че успявате да постигнете значителни резултати в тази област. Не е трудно да ви повярва човек за каквото и да било, толкова е силна способността ви да убеждавате При това го правите с обаянието, характерно за Водолея.
01 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С общи усилия ще приключите проект или друга задача, еднакво интересна за вас и хората от обкръжението ви. Застанете на принципни позиции, когато се очаква да бъдат взети важни решения и не допускайте съмненията у някого да възпрат общия устрем. В крайна сметка ще се поздравите с повече свършена работа, което означава и по-добри доходи.
01 мар 2021
Последни новини