9 °C

Въпреки пандемията ГБ "Паисий Хилендарски" отчита добра посещаемост за 2020 г.

В началото  на 2021 г. отправяме традиционния поглед към резултатите от дейността на Градска библиотека "Паисий Хилендарски" в Асеновград през една нетрадиционна година – 2020, която постави своите предизвикателства пред всички. В това число влизат и библиотечните институции, които за първи път в своята вековна история бяха принудени да затворят врати за читателите с цел да запазят най-ценния ресурс – тяхното здраве.

През 2020 г. библиотеката в Асеновград продължи да се развива като културно, образователно и социално средище в града, като институция, която е отговорна към потребностите на хората и отворена към съвременните технологии и тенденции.

Регистрираните активни читатели на библиотеката през изминалите 12 месеца са 1 763, което е с 1/3 по-малко в сравнение с 2019 г. От тях 752-ма са деца до 14-годишна възраст.

По професионална принадлежност се запазва тенденцията от 2019 г. - най-голям е броят на регистрираните философи, историци, педагози, филолози (142-ма), инженерно-технически специалисти (132-ма) и учители (76).

Регистрираните посещения в Градската библиотека са 17 493, като 14 395 са за заемане на книги, а в читалня - 3 098.

През 2020 г. библиотечният фонд е обновен с 2 209 документа, 305 от които са постъпили като дарение, а 887 са осигурени от проект към Министерството на културата, носещ името „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”.

Заетите от библиотечната институция документи са 30 989 (почти наполовина спрямо 2019 г.).

С най-висок дял на заемания е художествената литература за възрастни – 16 214. 8 646 са заетите документи от различни отрасли на знанието. Най-нисък спад в сравнение с 2019 г. на заеманията се отбелязва в детската литература. Заетите книги са 6 129, спрямо 7 464 през 2019 г.

От отрасловата литература най-голям е бил интересът към обществените науки (4 307), следван от литературознанието (2 229), философия и психология (648), изкуство (221), медицина (218).

В сравнение с 2019 г.  се наблюдава повишен интерес към изкуството и медицината. В областта на изкуството се наблюдават две тенденции - заемане на биографични романи за популярни личности и документални книги на известни журналисти.

Към първата се отнасят книги на авторите Георги Тошев, Берта Браун, София Бенуа ,Кристина Морато, Мелания Мадзуко, а към втората - Вивиана Асса, Георги Караманев.

В класацията на най-четените автори в тази област попада и името на Слави Панайотов с произведенията му от поредицата „Топ мистериите“ - за България (2018 г.), света (2019 г.) и Вселената (2020 г.).

В Топ 10 класацията на най-четени съвременни български автори попадат на първо място Токораз Исто, на второ се нарежда Мария Лалева, на трето е Здравка Евтимова, четвърта - Венета Райкова, пета - Людмила Филипова, шести - Георги Господинов, седма - Юлия Дивизиева, осма - Ивинела Самуилова, девети е Стефан Цанев и на десето място са Теодора Евтимова, Розмари Де Мео, Николай Табаков, Захари Карабашлиев, Светозар Казанджиев.

В топ класацията на най-четените автори за 2020 г. от детски отдел са: 1. Иван Вазов (128); 2. Джеф Кини (114); 3. Елин Пелин (109); 4. Ангел Каралийчев (94); 5. Астрид Линдгрен (83); 6. Марк Твен (64); 7. Ран Босилек и Джани Родари (61); 8. Валери Петров (58); 9. Алеко Константинов (49); 10. Антоан дьо Сент-Екзюпери (45).

Пандемията наложи строги правила в работата на Градска библиотека „Паисий Хилендарски”, които стриктно се спазват както от библиотечния екип, така и от всички посетители.

Специфичните условия, в които бе поставено културното средище, наложиха ползването на алтернативни подходи.

Към библиотеката бяха открити телефонни линии, на които гражданите имаха възможност да потърсят помощ и подкрепа. С цел да се поддържа контактът с аудитория бе създаден YouTube канал.

Така онлайн се състоя традиционната програма „Маратон на четенето”. В инициативата се включиха повече от 10 популярни личности, сред които и деца подготвиха свои видеа. Всички материали бяха публикувани и споделени в мрежата.

Виртуална великденска изложба беше подготвена от библиотечните специалисти и доброволката Диана Ласкова.

Изложбата на асеновградските художници по повод майските празници също беше в своя онлайн версия.

Традиционният конкурс за детска рисунка „Вълшебният свят на книгата” се проведе чрез платформите, като в него взеха участие и деца от други населени места извън Асеновград. Макар и ограничени събитията в библиотеката бяха изключително ярки и запомнящи се.

През 2020 г. се проведоха срещи с писателите Мария Лалева, Тонка Василева, Янислава Вълкова.

Открити бяга гостуващите изложби на Музей на хумора и сатирата – Габрово и Национален литературен музей.

От началото на месец март основните форми на работа с деца бяха чрез онлайн платформи, индивидуални и в малки групи при стриктно спазване на правилата за безопасност, както и индивидуална работа с деца – оцветяване, игри с конструктор, подреждане на пъзели и четене на книги. В символ на новата функция на библиотеката станаха Шипенг Дън - ученик в 3-ти клас в ОУ „Петко Каравелов, и Лора Тоскова - студентка в New Beijing University в Китай, които в библиотеката упражняваха българския и китайския език.

Една от най-ценните придобивки през 2020 година  беше създаването на Дигитален център, който ще даде възможност за съхраняване, опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на Асеновград.

Екипът на библиотеката изказва благодарност към всички партньори за сътрудничеството и ползотворната съвместна работа и към потребителите за търпението!

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалните си проблеми няма да успеете да решите в рамките на деня. Мислите повече за човек, с когото скоро сте се срещнали, но е добре да бъдете по-сдържани. Възможно е прекаленото ви внимание към него да ви изиграе лоша шега. Станете по-загрижени към здравето си и не рискувайте излишно.
25 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Въпреки че имате желанието да си починете най-вероятно днес ще бъдете толкова заети, колкото и през седмицата. Има доста неща, които трябва да довършите и едва ли ще сте спокойни, докато не го направите. Работа, свързана с дома ви дава възможност да проявите сръчността и въображението си. Не пропускайте предложение за нещо приятно през деня.
25 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Налага се да се заемете по-активно с деловите си ангажименти. Тръпката от успеха ще ви завладее и вие просто ще бъдете във вихъра си. Вечерта са възможни разочарования от нелоялни познанства. Това са уроци, които вие трябва да приемете. Независимо от наранените ви чувства не губете присъствие на духа.
25 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съумейте да съчетаете действията си с тези на партньорите ви и ще успеете да осъществите намеренията си. Работата ще ви носи удовлетворение и придобивки. Решителните ви действия, говорещи за увереност и знания ще ви отворят врати. Връзката със семейството ви е силна и това допълнително ви мотивира.
25 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Събитията на деня ще са във ваша полза. Освободете се от мнителността си и запазете самообладание при взимането на важни решения. Интелектуалните ви дадености и постижения ви дават основателно самочувствие. Натоварването ви прави малко нервни, но умеете да отсявате важните моменти.
25 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ви предлага прекрасни възможности, от които непременно трябва да се възползвате. Мислейки за лични проблеми може да пропуснете шанс, който очаквате отдавна. Вярвайте в себе си и късметът сам ще ви намери.
25 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте склонни да рискувате и да действате без предварително да съгласувате постъпките си с хората, с които работите. Направете го, ако мислите, че това е най - разумният вариант. Имате пълна подкрепа от страна на вашия интимен партньор. На някои от вас предстои скорошно пътуване, свързано с работата ви.
25 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За повечето от вас денят ще бъде интересен. Други ще допринесат за доброто ви настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата няма да ви създава проблеми, правите нещата с желание, и това ви носи активи. Обърнете внимание на духовните си потребности. Посетете място, за което чувате добри отзиви.
25 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Податливи сте на внушения, приемайки ги като добронамерени, но скоро може да се убедите в противното. Във ваш интерес е днес да се дистанцирате от хора, които ви пречат да работите според собствените си разбирания. Предстоящо пътуване или друг ангажимент изискват подготовка, за да си спестите неудобства.
25 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитвате различни способи да се справите с важни за вас въпроси днес. Ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие, тъй като в момента едва ли е подходящо да правите промени. Разчитайте на подкрепата на свой близък, който в решителен момент ще ви се притече на помощ. За предпочитане е да избягвате всякакви конфликтни ситуации днес.
25 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не допускайте инерцията да ви води и да се превърне в двигател на ежедневието ви. Чувствате се безсилни, но ако успеете да се освободите от множеството условности, на които робувате, ще излезете от праволинейността. Опитайте се да разнообразите емоционалния си живот.
25 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Много динамичен и интересен ден ви предстои Риби. Срещите с различни хора ви обогатяват и ви мотивират за работа. Не е изключено днес да получите добра новина, свързана с вашия бизнес. Помислете за физическата си форма.
25 фев 2021
Последни новини