Въпреки пандемията ГБ "Паисий Хилендарски" отчита добра посещаемост за 2020 г.

В началото  на 2021 г. отправяме традиционния поглед към резултатите от дейността на Градска библиотека "Паисий Хилендарски" в Асеновград през една нетрадиционна година – 2020, която постави своите предизвикателства пред всички. В това число влизат и библиотечните институции, които за първи път в своята вековна история бяха принудени да затворят врати за читателите с цел да запазят най-ценния ресурс – тяхното здраве.

През 2020 г. библиотеката в Асеновград продължи да се развива като културно, образователно и социално средище в града, като институция, която е отговорна към потребностите на хората и отворена към съвременните технологии и тенденции.

Регистрираните активни читатели на библиотеката през изминалите 12 месеца са 1 763, което е с 1/3 по-малко в сравнение с 2019 г. От тях 752-ма са деца до 14-годишна възраст.

По професионална принадлежност се запазва тенденцията от 2019 г. - най-голям е броят на регистрираните философи, историци, педагози, филолози (142-ма), инженерно-технически специалисти (132-ма) и учители (76).

Регистрираните посещения в Градската библиотека са 17 493, като 14 395 са за заемане на книги, а в читалня - 3 098.

През 2020 г. библиотечният фонд е обновен с 2 209 документа, 305 от които са постъпили като дарение, а 887 са осигурени от проект към Министерството на културата, носещ името „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”.

Заетите от библиотечната институция документи са 30 989 (почти наполовина спрямо 2019 г.).

С най-висок дял на заемания е художествената литература за възрастни – 16 214. 8 646 са заетите документи от различни отрасли на знанието. Най-нисък спад в сравнение с 2019 г. на заеманията се отбелязва в детската литература. Заетите книги са 6 129, спрямо 7 464 през 2019 г.

От отрасловата литература най-голям е бил интересът към обществените науки (4 307), следван от литературознанието (2 229), философия и психология (648), изкуство (221), медицина (218).

В сравнение с 2019 г.  се наблюдава повишен интерес към изкуството и медицината. В областта на изкуството се наблюдават две тенденции - заемане на биографични романи за популярни личности и документални книги на известни журналисти.

Към първата се отнасят книги на авторите Георги Тошев, Берта Браун, София Бенуа ,Кристина Морато, Мелания Мадзуко, а към втората - Вивиана Асса, Георги Караманев.

В класацията на най-четените автори в тази област попада и името на Слави Панайотов с произведенията му от поредицата „Топ мистериите“ - за България (2018 г.), света (2019 г.) и Вселената (2020 г.).

В Топ 10 класацията на най-четени съвременни български автори попадат на първо място Токораз Исто, на второ се нарежда Мария Лалева, на трето е Здравка Евтимова, четвърта - Венета Райкова, пета - Людмила Филипова, шести - Георги Господинов, седма - Юлия Дивизиева, осма - Ивинела Самуилова, девети е Стефан Цанев и на десето място са Теодора Евтимова, Розмари Де Мео, Николай Табаков, Захари Карабашлиев, Светозар Казанджиев.

В топ класацията на най-четените автори за 2020 г. от детски отдел са: 1. Иван Вазов (128); 2. Джеф Кини (114); 3. Елин Пелин (109); 4. Ангел Каралийчев (94); 5. Астрид Линдгрен (83); 6. Марк Твен (64); 7. Ран Босилек и Джани Родари (61); 8. Валери Петров (58); 9. Алеко Константинов (49); 10. Антоан дьо Сент-Екзюпери (45).

Пандемията наложи строги правила в работата на Градска библиотека „Паисий Хилендарски”, които стриктно се спазват както от библиотечния екип, така и от всички посетители.

Специфичните условия, в които бе поставено културното средище, наложиха ползването на алтернативни подходи.

Към библиотеката бяха открити телефонни линии, на които гражданите имаха възможност да потърсят помощ и подкрепа. С цел да се поддържа контактът с аудитория бе създаден YouTube канал.

Така онлайн се състоя традиционната програма „Маратон на четенето”. В инициативата се включиха повече от 10 популярни личности, сред които и деца подготвиха свои видеа. Всички материали бяха публикувани и споделени в мрежата.

Виртуална великденска изложба беше подготвена от библиотечните специалисти и доброволката Диана Ласкова.

Изложбата на асеновградските художници по повод майските празници също беше в своя онлайн версия.

Традиционният конкурс за детска рисунка „Вълшебният свят на книгата” се проведе чрез платформите, като в него взеха участие и деца от други населени места извън Асеновград. Макар и ограничени събитията в библиотеката бяха изключително ярки и запомнящи се.

През 2020 г. се проведоха срещи с писателите Мария Лалева, Тонка Василева, Янислава Вълкова.

Открити бяга гостуващите изложби на Музей на хумора и сатирата – Габрово и Национален литературен музей.

От началото на месец март основните форми на работа с деца бяха чрез онлайн платформи, индивидуални и в малки групи при стриктно спазване на правилата за безопасност, както и индивидуална работа с деца – оцветяване, игри с конструктор, подреждане на пъзели и четене на книги. В символ на новата функция на библиотеката станаха Шипенг Дън - ученик в 3-ти клас в ОУ „Петко Каравелов, и Лора Тоскова - студентка в New Beijing University в Китай, които в библиотеката упражняваха българския и китайския език.

Една от най-ценните придобивки през 2020 година  беше създаването на Дигитален център, който ще даде възможност за съхраняване, опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на Асеновград.

Екипът на библиотеката изказва благодарност към всички партньори за сътрудничеството и ползотворната съвместна работа и към потребителите за търпението!

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини