Гърция и Турция ще възобновят проучвателните разговори до началото на март

Гръцки и турски служители вероятно ще се срещнат отново в края на февруари или в началото на март, за да възобновят усилията за решаване на спора за морските граници, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, предаде Ройтерс.

Двете съюзнички в НАТО от десетилетия имат разногласия по редица въпроси, сред които размерът на континенталните им шелфове, полетите в Егейско море и етнически поделения Кипър. В периода 2002-2016 г. те имаха десетки рундове разговори в опит да положат основа за същински преговори за разграничаването на морските зони.

След четиригодишна пауза, проточила се поради спора за енергийни ресурси в Източното Средиземноморие миналата година, двете страни възобновиха проучвателните разговори на 25 януари. Тази среща в Истанбул, 61-вият кръг, завърши след няколко часа, но двете страни заявиха, че са се договорили да се видят отново в Атина.

Мицотакис каза, че разговорите вероятно ще бъдат възобновени в началото на март, преди срещата на ЕС на върха на 25 март. Това е добра стъпка в правилната посока, каза той пред Ройтерс.

Пречките остават, включително по въпроса какво всяка страна желае да обсъжда. Гърция казва, че ще разговря само за демаркирането на морските зони в Егейско море и Източното Средиземноморие. Турция иска всички въпроси между двете страни да бъдат обсъдени, включително за въздушното пространство и статута на някои гръцки острови.

Турция трябва да бъде последователна по отношение на своето поведение, това не може само да бъде примамка, за да избегне обсъждането в Съвета на ЕС през март, каза Мицотакис.

Гърция, която наскоро постигна споразумения за морските граници с Италия и Египет, казва, че ако двете страни не постигнат споразумение, те трябва да отнесат въпроса към Международния съд.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини