Идва ли краят на атомната енергия?

Германия спира окончателно ядрените си централи докрая на 2022-а година. А другаде по света? Какво е бъдещето на атомната енергия?

413 в 32 страни - толкова са действащите атомни реактори в света. По данни на Доклада за състоянието на световната атомна индустрия (WNISR), през 2019-а година ядрената енергия е покривала 10 процента от нуждите от електричество в света. Този дял е бил най-висок през 1996-а година - 17,5 процента.

По-голямата част от реакторите са построени между 1968-а и 1986-а в Европа, САЩ, бившия СССР и Япония. Средната им възраст е 31 години.

Ядрените реактори са най-много в САЩ

САЩ са първенец по брой реактори в експлоатация - 94, които задоволяват 20 процента от нуждите от електричество в страната. Повечето реактори са пуснати в експлоатация преди 1985-а и само един - през последните 20 години. През 2013-а година започна изграждането на два нови реактора. Те изостават от графика, но трябва да влязат в експлоатация през следващите няколко години.

Бъдещето на ядрената енергетика в САЩ е несигурно. Въпреки, че са разработени концепции за ново поколение реактори, под въпрос е дали те един ден ще могат да произвеждат електричество толкова изгодно, колкото възобновяемите източници. В САЩ няма хранилище за високо радиоактивните отпадъци. Те се съхраняват в електроцентралите.

Русия строи извън пределите на страната

В момента в Русия действат 38 ядрени реактора. Към 2019-а година те покриват около 20 процента от нуждите от електроенергия. През последните десет години в експлоатация са пуснати десет нови реактора. Два енергоблока са в процес на изграждане от 2018-а и 2019-а и трябва да бъдат завършени през следващите няколко години. Средната възраст на реакторите е 28 години.

Русия обаче вече не иска да субсидира строителството на атомни електроцентрали на собствена територия - държавната компания "Росатом" иска да печели най-вече с изграждането на реактори в чужбина. Според WNISR, в момента в чужбина се строят десет руски реактора - по два в Бангладеш, Индия, Турция и Словакия, по един в Иран и Беларус.

Русия няма хранилище за високо радиоактивните отпадъци. Затова спрямо страната се отправя сериозна критика за липсата на прозрачност по отношение на ядрените отпадъци.

Възобновяемата енергия набира скорост

Макар в Индия в експлоатация да са цели 21 реактора, те осигуряват едва три процента от електричеството в страната. В момента се строят още шест блока, а очакванията са до 2027-а общата мощност на ядрените централи да се повиши от 5 на 30 гигавата.

Класацията за най-много нови реактори, построени в последните години, се води от Китай. Само през последното десетилетия към мрежата са включени 37 реактора. Още 17 се строят. Но въпреки това, и Китай залага все повече на възобновяемата енергия за сметка на ядрената.

Франция тъне в задължения, Полша търси инвеститори

Франция залага на ядрената енергия повече от всяка друга държава. Към 2019-а година 71 процента от потреблението на ток се задоволява от атомните централи в страната, от които в момента активни са 56. Най-големият производител на ядрена електроенергия в света - държавната EDF, обаче има задължения в размер на 42 милиарда евро, а до 2030-а година трябва да инвестира около 100 милиарда за поддръжка на старите реактори. Дали във Франция ще заработят допълнителни ядрени блокове през следващите години? Въпросът ще бъде решен след президентските избори през 2022-а година. 

Полша планира производството на ядрена енергия още от 1980-а година, когато стартира строителството на два реактора, преустановено след ядрената катастрофа в Чернобил през 1986-о година. След това има многократни опити за рестарт на проекта, през 2014-а година правителството приема план за изграждането на нови реактори. Първият трябва да се включи към мрежата до 2024-а година, но засега така и няма инвеститор, който да иска да произвежда електричество чрез скъпата ядрена технология.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини