39 °C

Община Асеновград призовава за разделно събиране на отпадъците

Книгите "52 стъпки за по-зелен град" и "Отпадъци в ресурси" ни показват как да се превръщаме отпадъци в ресурси.

Община Асеновград приканва асеновградчани да участват в подобни каузи, за да бъдем полезни на околната среда и тя да ни се отблагодарява след това.

Намалете отпадъците. Това ще доведе до икономии на средства, енергия и ресурси и ще защити околната среда.

Рециклирането на отпадъци е процъфтяващ и иновативен сектор, който създава работни места и растеж на местно равнище.

Качеството ни на живот се подобрява, когато управляваме правилно отпадъците. Сами можем да постигнем по-чисти улици, паркове, гори и плажове.

Всеки гражданин на Европейския съюз (ЕС) изхвърля ежегодно почти половин тон битови отпадъци. 27% от тях се изгарят, 46% се рециклират, 24% се депонират.

По-малко от половината от битовите отпадъци се рециклират. А пластмасовите се разлагат в околната среда в продължение на векове и попадат в хранителната верига.

Участвайте в кръговата икономика. Отпадъците са ценен ресурс. Неслучайно през 2018 г. ЕС прие нови правила за преобразуване на отпадъците в ресурси, за насърчаване на иновациите и за стимулиране на промяна към по-кръгова икономика.

Ние, заедно можем да участваме в този процес, като почистваме околната среда около себе си и не замърсяваме морето. Важен фактор е и разделното събиране.

Пет държави от ЕС вече рециклират над 50% от битовите отпадъци, а депонират по-малко от 5%. Нека България и Асеновград се наредят в тази класация. Това зависи само от нас!

Община Асеновград призовава за разделно събиране, като се ползват по предназначение предоставените зелени ( за стъкло ) и жълти ( за хартия и пластмаса ) контейнери.

Едрогабаритните отпадъци пък се приемат напълно безплатно на площадката при депото на града.

Акции за събиране на непотребни електроуреди и мебели ще се реализират и през тази година. В началото на всеки месец на официалния интернет сайт на общината: https://www.asenovgrad.bg/ се публикуват датите, в които по график специализираните автомобили ще събират жълти и зелени съдове за отпадъци.

Нека бъдем отговорни и опазваме околната среда, за да оставим на нашите деца по-чисти зелени площи и планински места в и около Асеновград!

Източник: "52 стъпки за по-зелен град" и "Отпадъци в ресурси"

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не пестете силите си днес. Денят е многообещаващ за вас и е едно чудесно начало на новата седмица. Интимните ви завоевания от предишните дни ви импулсират и стимулират творческите ви способности. Това ще изиграе решаваща роля в деловите ви начинания.
24 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Безпаричието и битовите неуредици ще отстъпят място на по-ведри чувства у повечето от вас. Активно ще се включите в проект, очаквайки с приходите от него да подобрите доходите си. Всичко зависи от вас, за това няма съмнение, че ще се справите. Съпротивата на някого няма да ви откаже от намеренията ви.
24 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може да осъществите намеренията си, ако съчетаете действията си с тези на партньорите ви. Работата в екип ще ви носи удовлетворение и финансови придобивки. Непоколебимите ви действия, продиктувани от увереност и знания ще ви отворят врати. Връзката със семейството ви е силна и това допълнително ви мотивира.
24 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
24 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Случващото се днес ще промени хода на професионалните ви търсения. Предизвикателствата са пред вас, а вие имате нужния потенциал за да се справите. Не демонстрирайте показно самочувствието си, бъдете по-смирени, за да не провокирате конфликти и нежелани емоции. Правете така, че всички да остават доволни.
24 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Неспокойни и действени, ще започнете деня си с важните задачи, които не търпят отлагане. Без колебание ще покажете на когото е нужно, че не желаете намеса в личния си живот, надявайки се да бъдете разбрани. По въпросите, засягащи вас ще взимате решенията си сами, разбира се няма да ви липсва подкрепата на хората, на които държите.
24 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада. Вечерта се очертава много приятна. Попадате в нова и интересна компания.
24 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Скорпион Ще се чувствате уморени и обхванати от апатия към света около вас. Ще се наложи да сложите на мястото им хора, които ще се опитат да ви употребят за свои цели. Любовните ви желания са засилени, за това вземете мерки да не се разочаровате.
24 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес сами се натоварвате с неща, които ще са ви в прекалена тежест. Смятате, че можете да се справите, но едва ли ще е толкова лесно. Не поемайте повече ангажименти, отколкото можете да свършите. Работете усилено и разчитайте и на съдействието на хората, с които работите. Успехи ще имат онези от вас, които се занимават с търговия.
24 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Здравето ви и това на близките ви ще занимава повечето от вас. Погрижете се да не ви липсва нищо, с което да провокирате нежелани последствия. Нека финансовата ви стабилност в момента не ви подвежда. Пестете парите си. За дамите от знака се очертават делови успехи.
24 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Време навън няма да се отрази на настроението ви и с ведрина в общуването ще приобщавате много хора към себе си. В подкрепа на работата си ще срещате разбиране и съпричастност. Усвоили сте знания и умения, действайте. Погрижете се за здравето си и не позволявайте на хронични страдания да попречат на активността ви.
24 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Този ден ще ви донесе успешна реализация в делови план. Работите безупречно, изпипвате всичко до най-малката подробност и това ще стане повод за възхищение от страна на хората, с които работите. Обърнете подобаващо внимание и на сърдечния си партньор.
24 юни 2021
Последни новини