Община Асеновград призовава за разделно събиране на отпадъците

Книгите "52 стъпки за по-зелен град" и "Отпадъци в ресурси" ни показват как да се превръщаме отпадъци в ресурси.

Община Асеновград приканва асеновградчани да участват в подобни каузи, за да бъдем полезни на околната среда и тя да ни се отблагодарява след това.

Намалете отпадъците. Това ще доведе до икономии на средства, енергия и ресурси и ще защити околната среда.

Рециклирането на отпадъци е процъфтяващ и иновативен сектор, който създава работни места и растеж на местно равнище.

Качеството ни на живот се подобрява, когато управляваме правилно отпадъците. Сами можем да постигнем по-чисти улици, паркове, гори и плажове.

Всеки гражданин на Европейския съюз (ЕС) изхвърля ежегодно почти половин тон битови отпадъци. 27% от тях се изгарят, 46% се рециклират, 24% се депонират.

По-малко от половината от битовите отпадъци се рециклират. А пластмасовите се разлагат в околната среда в продължение на векове и попадат в хранителната верига.

Участвайте в кръговата икономика. Отпадъците са ценен ресурс. Неслучайно през 2018 г. ЕС прие нови правила за преобразуване на отпадъците в ресурси, за насърчаване на иновациите и за стимулиране на промяна към по-кръгова икономика.

Ние, заедно можем да участваме в този процес, като почистваме околната среда около себе си и не замърсяваме морето. Важен фактор е и разделното събиране.

Пет държави от ЕС вече рециклират над 50% от битовите отпадъци, а депонират по-малко от 5%. Нека България и Асеновград се наредят в тази класация. Това зависи само от нас!

Община Асеновград призовава за разделно събиране, като се ползват по предназначение предоставените зелени ( за стъкло ) и жълти ( за хартия и пластмаса ) контейнери.

Едрогабаритните отпадъци пък се приемат напълно безплатно на площадката при депото на града.

Акции за събиране на непотребни електроуреди и мебели ще се реализират и през тази година. В началото на всеки месец на официалния интернет сайт на общината: https://www.asenovgrad.bg/ се публикуват датите, в които по график специализираните автомобили ще събират жълти и зелени съдове за отпадъци.

Нека бъдем отговорни и опазваме околната среда, за да оставим на нашите деца по-чисти зелени площи и планински места в и около Асеновград!

Източник: "52 стъпки за по-зелен град" и "Отпадъци в ресурси"

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини