16 °C

Община Асеновград призовава за разделно събиране на отпадъците

Книгите "52 стъпки за по-зелен град" и "Отпадъци в ресурси" ни показват как да се превръщаме отпадъци в ресурси.

Община Асеновград приканва асеновградчани да участват в подобни каузи, за да бъдем полезни на околната среда и тя да ни се отблагодарява след това.

Намалете отпадъците. Това ще доведе до икономии на средства, енергия и ресурси и ще защити околната среда.

Рециклирането на отпадъци е процъфтяващ и иновативен сектор, който създава работни места и растеж на местно равнище.

Качеството ни на живот се подобрява, когато управляваме правилно отпадъците. Сами можем да постигнем по-чисти улици, паркове, гори и плажове.

Всеки гражданин на Европейския съюз (ЕС) изхвърля ежегодно почти половин тон битови отпадъци. 27% от тях се изгарят, 46% се рециклират, 24% се депонират.

По-малко от половината от битовите отпадъци се рециклират. А пластмасовите се разлагат в околната среда в продължение на векове и попадат в хранителната верига.

Участвайте в кръговата икономика. Отпадъците са ценен ресурс. Неслучайно през 2018 г. ЕС прие нови правила за преобразуване на отпадъците в ресурси, за насърчаване на иновациите и за стимулиране на промяна към по-кръгова икономика.

Ние, заедно можем да участваме в този процес, като почистваме околната среда около себе си и не замърсяваме морето. Важен фактор е и разделното събиране.

Пет държави от ЕС вече рециклират над 50% от битовите отпадъци, а депонират по-малко от 5%. Нека България и Асеновград се наредят в тази класация. Това зависи само от нас!

Община Асеновград призовава за разделно събиране, като се ползват по предназначение предоставените зелени ( за стъкло ) и жълти ( за хартия и пластмаса ) контейнери.

Едрогабаритните отпадъци пък се приемат напълно безплатно на площадката при депото на града.

Акции за събиране на непотребни електроуреди и мебели ще се реализират и през тази година. В началото на всеки месец на официалния интернет сайт на общината: https://www.asenovgrad.bg/ се публикуват датите, в които по график специализираните автомобили ще събират жълти и зелени съдове за отпадъци.

Нека бъдем отговорни и опазваме околната среда, за да оставим на нашите деца по-чисти зелени площи и планински места в и около Асеновград!

Източник: "52 стъпки за по-зелен град" и "Отпадъци в ресурси"

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
03 мар 2021
Последни новини