Двама селски управници бяха осъдени за нотариални заверки

Двама селски управници бяха осъдени за броени дни за направени от тях нотариални заверки, с които удостоверили неверни обстоятелства. Кметът на рудоземското село Елховец беше наказан с 1000 лв. глоба и 350 лв. разноски по делото, за това че на 21 март 2017 г. удостоверил, че подписа на 1 човек, в заявление за прехвърляне на индивидуална партида от един в друг фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване, е положен пред него. Човекът обаче не ходил в канцеларията му. Огорчен съм от случилото се, не искам да коментирам, и няма да обжалвам, каза кметът на Елховец Добромир Шевелиев.
Кметският наместник на смолянското село Тикале Юри Кацаров пък получи наказание от 18 месеца пробация и 100 часа обществено полезен труд за заверени от него 46 документа с невярно съдържание. Той заверил документите без да е удостоверил, че подписите са именно на титулярите на пенсионните партиди. Нотариалните заверки са извършени от декември 2015 до юни 2016 г., когато наместникът е бил с правомощия на избран кмет на Тикале. Заявленията с невярно съдържание са били за прехвърляне към една и съща пенсионно-осигурителна компания. Наказаният кмет ще плаща 1900 лв. разноски по делото.
Преди време за подобно престъпление на пробация и 100 часа обществено полезен труд беше осъдена и кметицата на село Соколовци Катя Люнчева. Тя беше удостоверила в 17 документа, че подписите, положени в заявленията, са от лицата заявители, без титулярите да знаели, че се прехвърлят средства от един пенсионен фонд в друг. Кметовете твърдят, че са подведени да направят заверките, предоверили се и не са знаели, че извършват престъпление.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини