Арестуваха лидера на основната опозиционна сила в Грузия

Лидерът на основната опозиционна сила в Грузия бе арестуван, предадоха световните агенции.

Ника Мелия бе задържан тази сутрин при полицейска операция в централата на оглавяваната от него партия "Единно национално движение" (ЕНП) в столицата Тбилиси.

Причината за ареста е, че Мелия не е платил гаранцията в размер на 40 хиляди лари (над 12 хиляди долара), за да остане на свобода, във връзка с дело за безредиците по време на опозиционен митинг през юни 2019 г., когато бе направен опит за щурм на парламента. Той отхвърля обвиненията и твърди, че е съден по политически причини.

Лидерът на ЕНП - политическата формация, основана от живеещия в изгнание бивш грузински президент Михаил Саакашвили, - се бил барикадирал в една от стаите в партийната централа заедно със свои привърженици. Полицията използвала лютив газ, за да разпръсне поддръжниците на Мелия, след което го задържала.

В операцията участвали стотици полицаи. Задържани били десетки поддръжници на Мелия.

Грузинската опозиция изрази възмущение от операцията, а западни съюзници на бившата съветска република отправиха предупреждения, отбелязва Франс прес.

Заповедта за арест изостри политическата криза, обхванала страната в Южен Кавказ с население от 3,7 милиона души, след парламентарните избори през октомври. Управляващата партия "Грузинска мечта" обяви победа, но опозицията твърди, че изборите са били опорочени от измами, и не признава резултатите.

Миналата седмица в сряда грузински съд постанови Мелия да бъде арестуван, защото не си платил гаранцията. Ден по-късно премиерът Гиорги Гахария подаде оставка в знак на несъгласие с решението за задържане на опозиционния лидер, което според него заплашва политическия мир в страната. Това стана на фона на опити на полицията да задържи Мелия, който се бе барикадирал в централата на ЕНП. След оставката на Гахария опозицията поиска нови избори. В петък управляващата партия обаче номинира за премиер Иракли Гарибашвили, а снощи парламентът утвърди новото правителство.
Миналата седмица Съединените щати и Европейският съюз изразиха безпокойство по повод съдебната заповед за арест на грузинския опозиционен лидер и призоваха правителството на страната да намери мирно решение на кризата и да гарантира независимостта на съдебната система.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини