Украйна: Убийствата "са постоянна административна практика" на Русия

Украйна заведе още едно дело срещу Русия пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Изявление на Страсбургския съд, публикувано във вторник, посочва, че Киев е обвинил Москва в „политически убийства на опоненти“, но изявлението не съдържа конкретните обвинения.

Делото е заведено на 19 февруари. Това е вече деветата жалба до ЕСПЧ от Украйна срещу Русия. Искът е регистриран под номер 10691/21.

Киев твърди, че убийствата "са постоянна административна практика" на Русия. Според украинската страна „операции за целенасочено убийство на предполагаеми противници на руската държава се извършват в Руската федерация и на територията на други държави, включително държавите-членки на Европейския съюз, извън ситуацията на въоръжен конфликт“, се казва в комюникето на ЕСПЧ.

Според прессъобщението украинското правителство също така твърди, че „има административна практика от страна на Русия да не разследва операции за убийства, както и умишлено да организира операции за прикриване [на факти], насочени към противодействие на усилията за намиране на отговорните лица ”.

Украинското правителство смята, че в този случай става дума за нарушение на член 2 от Европейската конвенция за правата на човека („Правото на живот“).

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ни
    Николай Георгиев
    2 -1
    17:39, 23 фев 2021
    Докъде я докарахме Украйна да съди Русия за убийства - ебахси и парадокса.
    Хората са казали - първо виж себе си,после гледай другите.
    п.п.Или покровителите на Украйна не посмяха да го направят.
Последни новини