Бившият крал Хуан Карлос е превел близо 4,4 милиона евро на испанските данъчни власти

Бившият крал на Испания Хуан Карлос, който живее в изгнание в Абу Даби и е обект на няколко съдебни разследвания в родината си, е изплатил близо 4,4 милиона евро на испанските данъчни служби, за да уреди положението си, предаде Франс прес, като се позова на негов адвокат.

В съобщението се казва, че по този начин Хуан Карлос е покрил задължения, възлизащи на 4 395 901 96 евро и произтичащи от пътувания с частен самолет, финансирани от базирана в Лихтенщайн фондация, собственост на един от далечните му братовчеди.

За втори път Хуан Карлос урежда свои задължения към данъчните власти. През декември той плати близо 680 000 евро във връзка с антикорупционно разследване, касаещо използването от бившия крал на кредитни карти, свързани с банкови сметки на името на мексикански предприемач и на офицер от испанските военновъздушни сили. Разследващите се опитват да установят дали Хуан Карлос е използвал други хора, за да плащат от негово име с цел пране на пари след 2014 г., когато той абдикира и остана без съдебен имунитет.
Хуан Карлос замина през август за Абу Даби, след като в Испания неясният произход на богатството му започна да поражда все повече подозрения. Срещу него се водят общо три разследвания.

Освен гореспоменатия случай, испанското правосъдие проучва дали бившият крал е прибрал комисиона по търг за възлагане на обществена поръчка за изграждане на високоскоростна линия в Саудитска Арабия през 2011 г. Третото разследване касае свързани с Хуан Карлос фирми, базирани в данъчни убежища.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини