Албания строи второ международно летище, за да даде тласък на туризма

Албанското правителство избра днес базирана в Швейцария компания за строежа на ново международно летище близо до югозападния град Вльора в опит да насърчи туризма и икономическото развитие, предаде Асошиейтед прес.

Министерството на инфраструктурата и енергетиката съобщи, че базираната в Лугано корпорация "Мабко кънстръкшънс" ще покрие разходите за строежа на летището, оценявани на 104 милиона евро, и ще получи 35-годишна концесия, за да го управлява.

Първата част на строителните работи, които ще започнат по-късно тази година, ще продължат 36 месеца.

Министърът на инфраструктурата и енергетиката Белинда Балуку призна, че авиацията е сред най-засегнатите от пандемията икономически дейности. Тя допълни обаче, че според правителството "в периода на възстановяване, имаме възможността да изградим нашата мрежа от летища".

Основната финансова фигура в консоцриума е Беджет Пацоли - етнически албански бизнесмен от съседно Косово, отбелязва АП.

Групи за опазване на околната среда поискаха от правителството да се откаже от проекта, посочвайки, че той сериозно ще навреди на мочурищата в защитената зона Вьоса-Нарта.

Международното летище във Вльора ще бъде разположено на 150 км югозападно от столицата Тирана, близо до лагуната Нарта и река Вьоса. То ще разполага с писта с дължина 3,2 км и е планирано да обслужва до два милиона пътници годишно. Летището ще предлага и услуги по поддръжка на самолети, с каквито в момента Албания не разполага.

Страната има само едно международно летище - "Майка Тереза", близо до столицата. Друго по-малко летище в североизточния град Кукъс се очаква да заработи до няколко седмици. След летището във Вльора, албанските власти планират да построят и аеропорт в най-южния град Саранда.

"С четири летища Албания ще се изкачи на друго социално и икономическо равнище", заяви премиерът Еди Рама.

Очаква се Албания да започне преговори за членство в ЕС, вероятно още тази година, отбелязва АП.

Туризмът в Албания, която е една от най-бедните държави в Европа, се разви през последните години и към момента съставлява 8,5 процента от брутния вътрешен продукт на страната. Броят на чуждестранните туристи се удвои в периода 2013 - 2019 г. до 6,4 милиона.

Силното земетресение през 2019 г. и пандемията от новия коронавирус обаче намалиха наполовина туристите.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини