Неочаквана гледна точка за 8 жени лидерки в Кърджали за 8 март

Казват, че няма „мъжки” и „женски” професии, но защо тогава в българския ез. повечето съществителни за престижни професии, титли и административни позиции, като президент, директор, министър, кмет, председател, доктор, адвокат, хирург, професор са в мъжки род? И каква е напр. Диана Трухильо – директор/ка на полета Perseverance, която приземи успешно марсохода Perseverance на повърхността на Червената планета? Навсякъде я наричат „колумбийски космически инженер в НАСА, диpектор в коcмическа агенция”. „Затова ние акцентираме върху думата лидерка – казват организаторите от Кръг, които за втора година провеждат акция под заглавие „8 март е, ден за активизъм и политики. За 8 жени лидерки от неочаквана гледна точка”.

Инж. Катя Митовскае зам.-кмет с ресор „Строителство и териториално развитие” в Община Кърджали от 2016-та досега. Извървяла е целия професионален път от някогашен помощник-строителен техник в Окръжно пътно управление, когато за дом й е служил един работен фургон, до сегашната си отговорна позиция. Когато кметът отсъства, тя е обичайният временно изпълняващ длъжността. Момичешката ѝ  мечта е да стане художник, учила се е да рисува при Станка Димитрова. Ще видим серия нейни фигурални композиции, акварели, скици и рисунки с въглен от времето на мечтите.

Защо Елван Гюркаш, директорка на НАП Кърджали, председател на Постоянната комисия по бюджет и финанси в Общинския съвет с мандат 2019-2023 г.,жената с две магистратури, купища дипломи и сертификати, вкл. и Удостоверение за управление по международно право за достъп до квалифицирана информация, може да плете терлици, да тъче китеници и черги и да отглежда тютюн? Как се постига баланс между висококвалифицираната жена с лидерска позиция в обществото и земния човек, който сред хората на село винаги се чувства у дома си? „Аз казвам на хората, че човек е млад, докато се учи – това е възможно всеки ден, от всеки казус, от всяка среща, от всяко намерено решение, от всяка превъзмогната трудност, не само с дипломи за бакалавър, магистър и т.н.”

Шенай Бекир, председателка на Регионалната организация на Съюза на инвалидите в Кърджали.Думите на нейното всекидневие са: ТЕЛК, сбор от пенсия, компенсация и добавка, индивидуална оценка с интервю по телефона от служба „Социално подпомагане”, резервация за лечебна програма, срокът за плащане на данъците се удължава с 2 месеца в извънредната обстановка, защита срещу дискриминация… Любимото ѝ изречение е: „Моят телефон е денонощно отворен”.

Лейла Идриз Ариф, управителка на фирма „Строителство и ремонти” ЕООД, магистър по икономика. Някога – волейболистка в юношеския отбор на „Арда”, от 10 години –изпълнителка в ансамбъла за автентични турски песни „Букет”, а цял живот – ръководи колективи от мъже в строителството.

Жана Чакърова-Шукерска, директор на Секретариата на ОС на БЧК-Кърджали. Думите в нейното ежедневие са: солидарност, подадена ръка, доброволец, поклон, себеотрицание, гражданска доблест, „Млад отличник на БЧК”, акт на доброта, безвъзмездно, подкрепа за най-уязвимите, благодарност. Новата формула от мандат 2017-2020 на БЧК-Кърджали е „хуманитарно пространство”, което се разширява с нови каузи и нови герои в болезнено трудния период на пандемията.

Бахар Велиева Палова – жена-лидер в бизнеса и в политиките към млади хора, бивша общинска съветничка, председателка на Ротари клуб в Кърджали през мандат 2017/2018. Вярва в предаваното в рода ѝ послание: „Направи, каквото трябва, пък ще стане волята на Всевишния”. Двата ѝ основни принципа: Бори се до последно! и Помагай безвъзмездно!

Камелия Чолакова – магистър филолог. Темата на дипломната ѝработа е „Сегашно историческо време” и това сякаш определя цялото ѝ професионално бъдеще.От 23 години като секретар на НЧ „Обединение 1913” работи за развитие на институцията като общностен център, който предлага важни за хората услуги. В „сегашно историческо време” са: библиотека с 20 хиляди тома, специализиран кабинет за защита на жени жертви на насилие в партньорство с МВР, Работилница за родители „Да пораснем заедно”, Център за ранно детско развитие, дейности по опазване на уникалната чаплова колония в Кърджали, Женски клуб „Родопея”, Регионална CISKO академия, лицензирана и като Център за обучение по 10 професии.

Моника Атанасова – директор на ОП "Обредни дейности"-Кърджали. Жената, чиято работа и отговорности са свързани най-вече с гробищните паркове.Същата жена, която през 2020 г. получи сертификат за плаване във Ветроходната академия на Антоанета Георгиева, внучка на кап. Георги Георгиев,  докара на платформа от морето до яз. Кърджали 5-тонната си лодка, преправи я технически, освободи я от грот мачтата, отряза тежкия ѝ голям кил и я пусна на вода в язовира, за да вози гостите на града. Същата жена, която можете да срещнете, ако ходите на риболов, а ако четете книги, ще намерите в книжарниците романите ѝ и детската ѝ книга за Обичливко, „който е същото дете, каквото сте и вие”.

Изложба с произведения на участващите в акцията жени лидерки е отворена за посетители в Арт галерия Кръг от 8 март /понеделник/.

Арт движение "Кръг"

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    3/
    3/4
    1 0
    08:11, 6 мар 2021
    Боже,боже докъде стигнахме!Марш в харема да си гледате децата!!
Последни новини