България е най-добрата европейска страна за работа за жените

Когато става дума за равенство между половете на работното място, скандинавските страни традиционно са водачи на прогресивните политики. Но ново проучване, проведено от Reboot Online за Международния ден на жената, показва някои изненадващи нови открития.

Чрез оценка на различни фактори, които допринасят за успеха на жените в работната сфера, Reboot Online създаде индекс по точки, който определя кои европейски държави предлагат най-добри перспективи за жените професионалисти. Трите критерия са икономическа възможност, жени на ръководни позиции и условия за отпуск по майчинство, а максималният брой точки за всеки е 100.

Коя държава в Европа е най-добра за работещите жени?

България е най-добрата европейска държава за работа на жените с общо 236,6 точки от възможните 300. Страната е втората най-добра за жените на ръководни позиции (90/100 точки), губейки само от Норвегия (100/100 точки), която може да се похвали с едно от най-егалитарните общества в света. България също така предлага най-добрия пакет за отпуск по майчинство в Европа, отбелязващ максимума от 100 точки. Пълната база данни от точки можете да намерите тук.

Втората позиция е за Хърватия с общ сбор от 229,9 точки. Хърватите са на второ място след България и по отношение на условията на отпуска за майчинство (96,6 / 100 точки). Изглежда, че страната също е на прав път с намаляването на разликата в заплащането между половете, тъй като регистрира вторите по големина точки за икономическа възможност (96,6 / 100), губейки само от Италия, която отчита впечатляващите 100 точки. Но скромните 36,6 точки, които италианците получават за жени на лидерски позиции показват, че все още има какво да се направи.

Следващите позиции за най-добри европейски държави за работа за жените са:

3-то място - Естония (220 точки)
4-то място - Норвегия и Словакия (209,9 точки)
5-то място - Холандия (206,5 точки)
6-то място - Словения (199,9 точки)
7-мо място - Румъния (196,6 точки)
8-мо място - Италия (179,9 точки)

Следваща на 9-то място е Латвия (общо 166,6 точки), която е печели повече точки за икономическа възможност (86,6 / 100), отколкото традиционните икономически сили като Обединеното кралство на 12-то място (66,6 / 100 точки) и Дания на 15-то място (56,6 / 100). В челната десетка е Швеция (общо 166,5 точки), която също губи от прибалтийската страна, що се отнася до икономически възможности (73,3 / 100) и отпуск по майчинство (16,6 / 100).

Коя е държавата с най-малко възможности за жените?

На последно място е Турция, която печели едва 39,9 точки от възможните 300. Въпреки слабото си представяне страната изненадващо е спечелила повече точки за жените на лидерски позиции (13,3 / 100), отколкото страни, традиционно известни с равенството като Германия (10 / 100) и Австрия (3,3 / 100). Предпоследното 26-то място е за Португалия (69,9 точки от възможните 300), която също задминава Германия и Австрия по отношение на жените с лидерска позиция (26,6 / 100 ), макар и да не вкарва показателя за отпуск по майчинство.

Наоми Ахарони, главен изпълнителен директор и съосновател в Reboot Online, направи няколко коментара относно резултатите от проучването и жените на работното им място:

„Общите резултати показват, че има известен напредък по отношение на равенството между половете на работното място в Европа. Балканските страни като България и Хърватия се класираха високо, което показва, че се правят някои подобрения. Въпреки това, разочароващите позиции на богатите западноевропейски страни като Германия и Дания потвърждават, че напредъкът към равенството между половете остава бавен в Европа.

Въпреки че е добре, че виждаме някакъв напредък, жените все още се сблъскват с многобройни предизвикателства, що се отнася до равенството между половете на работното място, което включва не само разликата в заплащането, липсата на представителство в ръководството, правителствените стимули и баланса между професионалния и личния живот. Обстоятелствата на пандемията на COVID-19 несъмнено засилиха тези предизвикателства, като работещите майки поеха основната тежест на последиците. "

Методология:
1. Reboot Online се позовава на Европейския институт за равенство между половете, за да открие страните в Европа с най-много жени на ръководни позиции през втората половина на 2020 г. (2020-B2).

2. „Икономическата възможност“ за жените в работната сила е определена в Глобалния доклад за половете за 2020 г. и отчита фактори като равенство на заплатите за подобна работа и прогнозен доход.

3. Обезщетенията за отпуск по майчинство за всяка държава са използвани от данните на World Population Review и взимат предвид броя на седмиците отпуск по майчинство, умножен по ставката за отпуск по майчинство (%).

4. Данните са нормализирани с помощта на функцията percentrank.inc в Excel. Това подрежда всеки фактор между 0 и 100 въз основа на относителната позиция в извадката.

5. Крайният резултат се изчислява като сбор от трите фактора за всяка държава, като максималният възможен резултат е 300.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини