Русия иска извинение от ЕМА

Създателите на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" поискаха извинение от председателя на Европейската агенция по лекарствата (EMA) Криста Виртумер-Хохе, която сравни перспективата за спешно одобрение на това лекарство от Австрия, по примера на Унгария, с руска рулетка .

"Искаме публично извинение от Криста Виртумер-Хохе от EMA за нейните негативни коментари относно държавите от ЕС, които пряко одобряват "Спутник V", се казва в туит.

В изявлението се отбелязва, че коментарите на ръководителя на регулатора "повдигат сериозни въпроси относно възможната политическа намеса в текущия процес на проверката на ЕМА".

В него се подчертава, че EMA "не си е позволила подобни изявления относно никоя друга ваксина".

Освен това създателите на "Спутник V" посочиха, че подобни коментари са "неподходящи и подкопават доверието" на европейския регулатор и "процеса на неговото разглеждане". "Ваксините и ЕМА трябва да бъдат извън политиката", казаха те.

Също така създателите на лекарството смятат, че EMA няма право да "подкопава доверието" с подобни изявления в регулаторите на онези 46 държави, които вече са одобрили руската ваксина.

Миналата седмица стана известно, че Европейската агенция по лекарствата е започнала проучване на ваксината "Спутник V".

Русия стана първата държава в света, която регистрира ваксина срещу COVID-19.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини