13 °C

Социален експеримент показа отношението на асеновградчани към изхвърлянето на отпадъци

Община Асеновград и "БГ Бъди активен" проведоха интересен съвместен социален експеримент, с който да се проучи обществената нагласа в града по отношение на изхвърлянето на отпадъците.

"Стая", съдържаща целия набор от мебели, боядисана изцяло в жълт цвят, беше поставена на площад "Академик Николай Хайтов".

Целта на експеримента бе да провокира гражданите да изразят личната си отговорност към средата.

Така наречената “Градска всекидневна” е дело на сдружение "БГ Бъди активен" и екип дизайнери от графично студио ПУНКТ.

Експериментът е част от дейностите на проекта “Партньорство за красива и чиста България” - част от дългосрочната програма "Място България".

В Асеновград импровизираната "стая" бе на разположение на преминаващите през централния площад в рамките на три дни.

Експериментът представлява всекидневна в реален размер – 20 квадратни метра, напълно оборудвана и готова за ползване.

Тя беше инсталирана, а около нея бе изкуствено замърсено с различни отпадъци - такива, каквито генерира всеки един от нас в ежедневието си.

А именно: опаковки от храни и напитки, фасове, хартийки и други. Идеята бе да се привлече вниманието на асеновградчани по отношение на това, при вида на "стаята", дали ще се възмутят и ще подминат, или ще се спрат, за да помогнат за събирането на отпадъците.

Ето какво показа обобщението от попълнените 19 анкетни карти в Асеновград:

– Колко важно е за Вас опазването на околната среда: много важна – 18; по-скоро е важна - 1

– Вие лично смятате ли, че бихте могли да допринесете за защитата на околната среда: категорично да -14; по- скоро да - 5

– Колко често според Вас близки, приятели и Ваши познати хвърлят отпадъци на улицата, през прозореца на колата или оставят в природата: редовно - 6; често - 5; понякога - 5; рядко - 3; никога -0

– Какво най-често правят Вашите близки и познати, когато видят, че някой изхвърля фас или опаковка на улицата, в парка или на друго обществено място: не реагират - 8; понякога правят забележки - 9; често правят забележки - 2; винаги правят забележки - 0; трудно ми е да отговоря - 0

– Обсъждате ли с децата във Вашето семейство въпроса за разделното събиране на отпадъци: редовно - 5; често - 4; рядко - 3; не - 7.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
19 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
19 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
19 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
19 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
19 апр 2021
Последни новини