Социален експеримент показа отношението на асеновградчани към изхвърлянето на отпадъци

Община Асеновград и "БГ Бъди активен" проведоха интересен съвместен социален експеримент, с който да се проучи обществената нагласа в града по отношение на изхвърлянето на отпадъците.

"Стая", съдържаща целия набор от мебели, боядисана изцяло в жълт цвят, беше поставена на площад "Академик Николай Хайтов".

Целта на експеримента бе да провокира гражданите да изразят личната си отговорност към средата.

Така наречената “Градска всекидневна” е дело на сдружение "БГ Бъди активен" и екип дизайнери от графично студио ПУНКТ.

Експериментът е част от дейностите на проекта “Партньорство за красива и чиста България” - част от дългосрочната програма "Място България".

В Асеновград импровизираната "стая" бе на разположение на преминаващите през централния площад в рамките на три дни.

Експериментът представлява всекидневна в реален размер – 20 квадратни метра, напълно оборудвана и готова за ползване.

Тя беше инсталирана, а около нея бе изкуствено замърсено с различни отпадъци - такива, каквито генерира всеки един от нас в ежедневието си.

А именно: опаковки от храни и напитки, фасове, хартийки и други. Идеята бе да се привлече вниманието на асеновградчани по отношение на това, при вида на "стаята", дали ще се възмутят и ще подминат, или ще се спрат, за да помогнат за събирането на отпадъците.

Ето какво показа обобщението от попълнените 19 анкетни карти в Асеновград:

– Колко важно е за Вас опазването на околната среда: много важна – 18; по-скоро е важна - 1

– Вие лично смятате ли, че бихте могли да допринесете за защитата на околната среда: категорично да -14; по- скоро да - 5

– Колко често според Вас близки, приятели и Ваши познати хвърлят отпадъци на улицата, през прозореца на колата или оставят в природата: редовно - 6; често - 5; понякога - 5; рядко - 3; никога -0

– Какво най-често правят Вашите близки и познати, когато видят, че някой изхвърля фас или опаковка на улицата, в парка или на друго обществено място: не реагират - 8; понякога правят забележки - 9; често правят забележки - 2; винаги правят забележки - 0; трудно ми е да отговоря - 0

– Обсъждате ли с децата във Вашето семейство въпроса за разделното събиране на отпадъци: редовно - 5; често - 4; рядко - 3; не - 7.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини