Китай и Русия се договориха за база на Луната

Ежедневно чуваме за планове за създаване на човешка колония на Марс, но може би в годините преди тяхното реализиране ще видим подобни дейности и на повърхността на Луната.

Тази седмица Китай и Русия са подписали договор за съвместна работа по изграждането на научна база на повърхността или в орбитата на Луната, съобщи руската космическа компания Roscosmos.

Двете държави възнамеряват да създадат условия за мултидициплинарни проучвания с цел опознаване на земния спътник, провеждане на различни експерименти и дори установяване на постоянно човешко присъствие.

Не се оповестява дата или срок за започването и изпълнението на проекта, но, съдейки по предходни изявление по въпроса от страна на Китай, бихме предположили, че дейностите по реализацията му едва ли ще започнат преди 2030 г.

Преди време Китай съобщи, че възнамерява да започне да изпраща проучвателни роботи на южния полюс на Луната, където се предполага, че има големи резерви от лед.

Срокът, който бе обявен, обхващаше периода между 2036 г. и 2045 г., но сегашното споразумение с Русия не уточнява как предходните намерения на Китай се отнасят към договорката за изграждане на научни станции.

Китай и Русия също така оставят вратата отворена и за други страни, които биха искали да станат част от проекта, а от Arstechnica припомнят, че Европейският съюз е изразявал готовност за съвместни дейности с Китай в посока опознаване на Луната.

Споразумението между двете държави донякъде е в противовес с американската програма Artemis Accords, с която NASA изрази готовност за партньорства с други страни с цел установяване на човешко присъствие на Луната.

Русия и Китай не станаха част от Artemis Accords и с настоящото си споразумение изглежда предприемат сходна инициатива, която обуславя нова надпревара за покоряване на Луната.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини