Местим стрелките един час напред на 28 март

В изпълнение на Директива 2000/84/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз от 19 януари 2001 г., на 28 март 2021 г., в 3.00 ч. местно време, се въвежда лятно часово време, съобщиха от Българския институт по метрология. Тогава часовниците се преместват с един час напред.

Другояче казано в нощта срещу неделя ще има 60 минути по-малко.

Идеята за лятно часово време се появява преди повече от век, но за пръв път се осъществява от правителството на Германия по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания също въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г. На 10 март 1918 г. Конгресът на САЩ установява няколко часови зони и официално въвежда лятното часово време, но законът не намира отзвук и скоро е отменен.

В България лятното часово време е въведено на 1 април 1979 година. И ако по това време е имало някакъв ефект в производството и бита за икономия на електроенергия, сега ползата се преосмисля, а в обществото противниците на тази смяна са все повече. ЕС взе решение смяната на времето да бъде отменена, като се очакваше през 2021 г. може за последен път да има смяна на времето, а всяка страна самостоятелно решава дали приема за постоянно астрономическото или лятното часово време.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

Последни новини