Кьовеши лично обясни на ВСС как се избират европейски делегирани прокурори от България

Лаура Кьовеши е приела поканата на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и е участвала в онлайн работна среща, посветена на процедурата за избор на европейски делегирани прокурори от България.

На срещата са присъствали и двамата заместници на европейския главен прокурор - Данило Чекарели и Андрес Ритер, както и българският представител в Европейската прокуратура - Теодора Георгиева.

Лаура Кьовеши е пояснила, че назначаването на европейски делегиран прокурор е прерогатив на Колегиума на Европейската прокуратура и че Европейската прокуратура извършва задълбочена оценка на критериите за допустимост и съответния професионален опит и квалификация на кандидатите, определени от националните органи.

Объдени са и "особеностите на българската съдебна система и по-специално специфичната роля и правомощия на следователите, както и разделението на компетенциите между районните и окръжните прокуратури", съобщават от пресцентъра на ВСС. 

Лаура Кьовеши е уверила, че предоставените документи ще бъдат внимателно и обективно разгледани.

В Европейската прокуратура е създадена работна група за разглеждане на всички документи, предоставени във връзка с кандидатите.

Тази работна група подпомага Кьовеши при нейната оценка за съответствието на кандидатите с критериите за допустимост и професионалната квалификация и разполага с възможността да покани кандидатите за интервю.

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    3,
    3,14
    2 0
    08:05, 17 мар 2021
    Госпожо,елате в България за малко,да понапълните затворите с истински раззбойници,крадци и мошенници,защото в момемента ги обитават само кокошкари!
  • 2
    Ju
    judg
    2 0
    08:20, 17 мар 2021
    Българските прокурори минават през личното одобрение на П е е в с к и.

Още новини

Последни новини