Когато и PCR тестът не помага - Франция е обезпокоена от нов вариант на вируса

Френските власти предупредиха в началото на седмицата за нов вариант на коронавируса в северозападния регион Бретан.

Разликата между него и предишните е, че убягва на превърналия се в стандарт за диагностициране на болестта COVID-19 PCR тест. От друга страна, засега няма данни подобен вариант да е по-заразен или да причинява по-тежки форми на COVID-19, смята здравното министерство.

Засега Световната здравна организация (СЗО) е предпазлива - вариантът е поставен в категорията "изследван" в момента. Това е съвсем различна категория от "вариантите, пораждащи безпокойство" (т.е. известните като "бразилски", "британски" и "южноафрикански"), считани за по-опасни или неподатливи на ваксини. "Изследваните" варианти всъщност са множество и се появяват по естествен път в хода на пандемията.

Резултатите от работата на СЗО предстоят, но появата на вариант, който не може да се засече с най-доказания метод, бе идентифицирана при засичането на огнище от 79 случая в градчето Ланион в Бретан. От тях случаите на варианта бяха малко към момента на съобщението са установени с проби от кръв и тъкан в дихателния апарат.

При това изследваните осем души са били със симптоми на COVID-19. Анализ на института "Луи Пастьор" е посочил мутации в т. нар. спайк протеин (шипчест протеин) и в "други части" на вируса.

И осемте заразени с вируса пациенти са починали. Все пак, предвид оскъдната информация и малкия брой случаи, властите не могат да говорят за по-голяма опасност от въпросния вариант в сравнение с други. Рано е да се говори и за това как действат ваксините на този вариант.

Подобно развитие не би било прецедент, тъй като миналия месец във Финландия бе открит вариант, който не може да бъде открит с поне един вариант на PCR теста (но не с всички). Голямата тревога идва от възможността здравните власти в засегнатите страни да изгубят представа за разпространението на заразата.

За установяване колко опасна е тази ситуация обаче ще е нужна много работа.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини