Иван Кръстев: Коронакризата даде на правителствата голям социален контрол, от който трудно ще се откажат

С коронакризата "правителствата получиха инструменти за социален контрол, а хората се оказаха много по-съгласни да се подчиняват, за да спасят своя живот, в сравнение с други ограничения, налагани преди например в името на борбата с тероризма. Въпросът е дали ще можем да се върнем към нормалното", коментира политологът Иван Кръстев в неделя пред бТВ.

По думите му управляващите са като войник, който досега е имал лък, но изведнъж е получил автомат и вече е трудно да се откаже от него. 

"След 20 години ще говорим за живота си преди и след пандемията. Вече ни е много трудно да разберем кога сме свободни и кога не сме, какво дължиш на другите хора и какво - не. Това усещане за голямо объркване не просто в света, а в нас, е едното (последствие). А другото, което ми направи силно впечатление през тази година е, че ние сме спрели да приемаме смъртта както естествена", каза Кръстев.

"По начина, по който се държи човечеството в тази пандемия, по начина, по който се държат правителствата навсякъде по света, имам чувството, че те им обещават нещо, което и господ не им е обещавал – че ще бъдем безсмъртни. Всяка смърт се разглежда като престъпление или лекарска грешка", допълни политологът.

"Ние днес мислим много повече за смъртта, отколкото в миналото. Причината са и медиите. Ако ние не умираме, някой умира пред очите ни. Преди 100 години хората са живели в една стая със смъртта, а сега сякаш живеем в съседната и пандемията я вкара отново при нас", смята Кръстев.

Жертвите на испанския грип са много повече от умрелите в двете световни войни. Те обаче не се помнят. Тяхната смърт е "без смисъл", "умираш и не знаеш защо, случайно", а "когато загинеш във война, правителствата ти казват, че си жертвал живота си в името на родината", отбеляза политологът. 

Той прогнозира, че занапред обществата ще бъдат много разделени. Според него разделението около ваксините е показателно. Всеки се грижи за своето население и солидарността на прекрачва териториалните граници. В Африка например темпът на ваксинация е много по-бавен, отколкото в по-напредналите страни. Така този континент може да се превърне в инкубатор на нови мутации, които рано или късно пак ще стигат до Европа и другите страни.

Проблемите с ваксината на AstraZeneca са показали и колко са неподготвени правителствата на развитите държави да поемат рискове и са спрели имунизацията с дни, отбеляза политологът.

Вече имаме "поколението К", което израства сега и ще поеме тежкия дълг акумулиран сега, каза още Кръстев.

България не може да си позволи повече хаос, какъвто и без това има навсякъде в света. Важно е да се проведат честни избори, чиито резултати да бъдат приети то всички, смята политологът.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ve
    Venom
    5 -2
    10:21, 29 мар 2021
    Тоя философ защо не си стои в родната държава а живее в Германия ?
  • 2
    Ек
    Експерт
    5 -1
    15:52, 29 мар 2021
    Пандемията от коронавируса преследва най-вече политически ефект, а именно ускорено разпространение на тъй наречената „АСОЦИАЛНОСТ“, чиято същност е: 1. Ограничаване на социалните контакти. 2. Обезличаване на етнонационалностите, чрез игнориране на обичаи, нрави и традиции. 3. Въвеждане на дистационни форми на обучение. 4. Омаловажаване на историческата памет, чрез промяна на исторически събития и насочване на интересите на индивида към бъдещето. 5. Ликвидиране на понятието „политика“, чрез втълпяване в съзнанието на хомосапиенса до ниво на „жизнена необходимост“ на понятията „лична свобода“, „личен избор“ и „личен интерес“. 6. Постепенно отпадане на необходимостта от понятието „култура на живо“ и заменянето му с понятието „онлайн култура“, чрез преустановяване на финансирането на театрални и оперни постановки, фестивали, конкурси и други мероприятия, изискващи събиране на хора.
    АСОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА е апогея на властващия неолиберализъм, в която обществено-политическите отношения ще бъдат съставени единствено и само от роботизираните действия на отделните индивиди. Това ще гарантира тоталното господство на световната олигархия в един спокоен за нея свят. Свят без пряк обществен контакт и на безразличие.
    Започна се!
    • 3,
      3,14
      4 -2
      17:03, 29 мар 2021
      На 4 април трябва да се спре всичко това и постепенно да си върнем нормалната държава!
  • 3
    Ki
    kiro
    0 0
    10:55, 30 мар 2021
    чрез Ко кризата правителствата на държавите с фасадна демокрация налагат явен фашизъм, от който нямат никакво намерение да се откажат
Последни новини