Точка за България при визитата в Белфаст - 0:0 срещу Северна Ирландия

България взе първа точка в квалификациите за Мондиал 2022, след като удържа 0:0 при гостуването си на Северна Ирландия, за които това е също първи актив. Домакините имаха сериозно превъзходство, особено през второто полувреме, общо ударите в бяха 12 на 2. Нашите може и да съжаляват дори, когато Димитър Илиев можеше да донесе победата, но шансът не беше за нас.

Даниел Наумов, Андреа Христов, Петко Христов и Антонио Вутов станаха поредните играчи, които дебютираха за националния отбор на България.

Капитанът на Северна Ирландия Стивън Дейвис ще запомни срещата с това, че постави общ британски рекорд - 126 мача за страната си и изпревари с една среща прославеният английски вратар Питър Шилтън.

Домакините започнаха по-активно и с натиск в първите 10 минути, макар нашите да имаха претенции в 4-ата минута, след като топката се отби в ръката на Джони Евънс. В 22-ата минута при първата по-опасна атака, в кото нашата защита се разкъса, Стюарт Далас посрещна топката с глава и я прати в горната греда. Той получи центриране от ляво от Джош Магенис, а българските бранители останаха под топката. Само две минути по-късно Джош Магенис отново стреля с глава опасно над гредата, след като Пади Макнеър подаде от свободен удар.

След 30-ата минута нашите опитаха да пренесат играта в половината на домакините и имаха две ситуации, но удар на Валентин Антов излез в аут, а след това Гълъбинов не намери точния момент за пас или изстрел. Минута преди края на първата част капитанът Георги Костадинов получи мускулен проблем и трябваше да излезе, а лентата взе Кирил Десподов.

Три минути след началото на второто полувреме Гавин Уайт отправи опасен изстрел от границата на наказателното поле след изпълнение на свободен удар от Стивън Дейвис. Младият български вратар Наумов обаче спаси.

Натискът на северноирландците продължи и те изпълниха в две поредици общо 5 корнера. След това от ляво Пади Макнеър получи добра топка, елиминира Момчил Цветанов, но Валентин Антов с поредна добра намеса предотврати попадение. Ново напрежение ред нашата врата дойде в 71-ата и в 73-ата минути от активния Джамал Люис, който на два пъти проби и центрира. Първо Витанов блокира, а при втория случай Чочев подсигури елиминирания Карагарен.

Нашите опитаха няколко възможности, които не бяха развити в тези моменти, а основно се търсеше и бързината на Десподов. В 82-ата минута се откри възможност и за Кайл Лафърти, но той се размина с центрирането на Джамал лЮис. В 85-ата минута Макгин беше оставен на 10-ия метър, не стреля веднага, а след това му беше подложен крак и топката излезе параболично в корнер.

В 90-ата минута дойде и най-чистото положение за България. Кирил Десподов центрира на първа греда, Димитър Илиев уцели топката, изпревари Каткарт. Но вратарят Пийкок-Фаръл извади в корнер. До края имаше нерви и по една неразвита атака за двата отбора.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини