Навални обяви гладна стачка

Руският опозиционер Алексей Навални, който излежава присъда в наказателна колония, обяви днес гладна стачка в знак на протест срещу липсата на достъп до медицински грижи и "мъчението", на което е подложен, с лишаването му от сън, предаде Франс прес.

"Обявявам гладна стачка, за да настоявам за прилагане на закона и за да се допускане лекар да ме прегледа", написа в акаунта си в Инстаграм Навални, който казва, че страда от болки в гърба и краката.

"Какво друго мога да направя? Имам право да дойде лекар и да получа лекарства. Не ми дават нито едното, нито другото", каза още Навални.

Яростният критик на Кремъл обяви гладна стачка, след като миналата седмица съобщи, че здравето му се влошава.

Получил ефективна присъда, преди това той стана жертва на отравяне през август м. г, за което обвинява Кремъл, който отрича всякакво участие.

Навални беше арестуван през януари при завръщането си в Русия от Германия, където се възстановяваше след отравянето с нервнопаралитичен агент "Новичок".

Миналия месец руският опозиционер беше осъден на две и половина години затвор по дело за измама от 2014 г., което неправителствени организации и редица западни държави смятат за политическо.

В понеделник Навални заяви в Инстаграм, че в затвора е получил няколко предупреждения и има вероятност да бъде прехвърлен в карцер.

Междувременно съд в Санкт Петербург осъди днес на една година затвор мъж, обвинен, че е ударил полицай по време на потушените с репресии неотдавнашни демонстрации срещу присъдата на Навални.

В съобщение съдът уточнява, че подсъдимият Евгений Туганков е признал фактите за насилие срещу органите на реда.

Според обвинението по време на демонстрация на 31 януари той е ударил най-малко два пъти с юмрук в лицето полицай от силите за борба с безредици.

Туганков освен това блъскал полицая, което му причинило физическа болка.

Адвокатът на подсъдимия каза, че по време на делото е било установено, че полицаят не е получил сериозни наранявания.

Това е трета ефективна присъда по едно и също обвинение след протестите в защита на Навални тази зима.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Аа
    ааааах
    1 -1
    14:20, 1 апр 2021
    Москва на сълзи не вярва
Последни новини