Pixel 6 се изправя срещу iPhone с произведен от Google процесор

Почти всички смартфони с Android в САЩ имат чипсети Qualcomm - някои може да го нарекат монопол, но точно сега е така. Google обаче работи по свой собствен чипсет под кодовото име Whitechapel поне от миналата пролет. И ако се вярва на скорошен доклад, този дългоочакван хардуер може най-накрая да се прояви в тазгодишния Pixel 6 и потенциално дори в Pixel 5a.

За тези, които не го помнят от миналата година, за Whitechapel се говореше, че е ARM чипсет, захранван от 2x A78 ядра, 2x A76 ядра и 4x A55 ядра, съчетани с ARM Mali GPU дизайн, каза по това време да се основава на неофициалната архитектура "borr". Google очевидно е поискал от Samsung помощ при проектирането на чипа, а също така се счита, че той ще се прави в заводите на Samsung.

Според днешния доклад телефон Pixel тази есен (вероятно Pixel 6) ще използва чипсета и той е изрично обвързан с хардуерна платформа с кодово име Slider, като този нов чип взима името GS101. Също така са забелязани още признаци за сътрудничество на Samsung при разработването на чипа и той може дори да използва някои софтуерни компоненти на Exynos.

Като се има предвид обичайната разлика в производителността между съвременния хардуер Exynos и чипсетите Snapdragon на Qualcomm, надяваме се, че това не означава понижаване на производителността за следващия Pixel.

Две кодови имена също са свързани с платформата Slider (Raven и Oriole), които и двете се асоциират с предстоящите устройства Pixel - вероятно Pixel 6 и изтеклият преди това Pixel 5a.

В Google се надяват, че персонализирани чипсети като Whitechapel могат да донесат производителност на ниво iPhone в пространството на Android. Apple се радва на позиция като единствен разработчик на софтуер на своята платформа и като единствен производител на хардуер, което дава на компанията ниво на взаимодействие между софтуерния и хардуерен дизайн, на който производителите на Android апарати не могат да отговарят.

Като основен разработчик на Android, Google е в състояние да се изправи срещу Apple и потенциално да направи чип, който да общува перфектно със своя хардуер. Тук няма никакви гаранции - особено като се има предвид участието на Samsung, по-слабата производителност на Exynos и факта, че досега не сме чували Google да пуска персонализиран ядрен дизайн като Apple. Контролираният от Google чипсет хардуер може също да означава по-дълги периоди на ъпдeйти за апаратите Pixel на Google.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини